Ovoga ljeta bile „žive ulice“ u Kolašinu

Ovoga ljeta bile „žive ulice“ u Kolašinu

U Kolašinu se od 20.jula do 22.avgusta održavao IV Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej, koji je ove godine bio sastavljen iz 32 programa kao što su pozorišne predstave, ulični performansi, različite radionice u ukupnom trajanju od mjesec dana, koncerti, filmske projekcije, izložbe, instalacije.

Učesnici programa dolazili su iz 11 zemalja (Crna Gora, BIH, Srbija, Hrvatska, Kosovo, Slovačka, Rumunija, Poljska, Rusija, Italija, Litvanija), dok su kratki filmovi koje je kolašinska publika mogla da pogleda došli sa svih svjetskih meridijana. Ovogodišnje izdanje festivala izvedeno pod motom "Živa ulica", te je značajan dio festivala odigran pod otvorenim nebom.

"Festival je organizovan u saradnji sa Opštinom Kolašin pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, više od 200 učesnika je u kasarni ugostila i smjestila Vojska Crne Gore a ne smijemo zaboraviti za nas izuzetno značajnu donaciju i razumijevanje hotela Bianca Resort & SPA i kompanije Beppler&Jacobson Montenegro kao i mnoge druge koji su pomogli održavanje ovako uspješne i zanimljive manifestacije“, istakao je Zoran Rakočević, reditelj i organizator festivala.

FBIMG1504081147098

Ove godine radioničari su bili: Cvetin Aničić, reditelj i lutkar iz Srbije koji je držao radionice lutkarstva, zatim Jovana Bojović, naša poznata mlada dramaturškinja, koja je radila radionice pisanja scenarija i snimanja mini filma pod naslovom "Tragači kamerom", dok je treću radionicu sa djecom održala glumica Anđelija Rondović.

FBIMG1504081171127

Glumački performans "Muzej laži" su polaznici iz dvije noći odigrali na ulici. Dvije izložbe je uredjivao grafički dizajner Srdja Dragović, reditelj Sead Šabotić je izvršio seleksciju fimskog programa dok je reditelj Zoran Rakočević odabrao pozorišni repertoar.

FBIMG1504081283535

"Veliki pomak u ovogodišnjem održavanju festivala jeste to što je dobio medjunarodni karakter, jer se ranijih godina bazirao samo na učesnicima iz zemalja regiona. Vrlo značejne su bile 4 večeri studentskih filmova gdje su predstavljeni kratki fimovi iz 15 država sve od Japana, Indonezije, Indije kao i drugih zemalja. Zatvorena scena Festivala se održala u „Centru za kulturu Kolašin“ dok su su se na otvorenom na više lokacija održavali ostali mnogobrojni sadržaji od kojih bih mogao izdvojiti dječije predstave na Trgu Boraca i Sibirskoj ulici“, kaže Rakočević.

Neupitan je značaj ovog pozorišnog festivala, koji je sa još nekoliko manifestacija, prije svega Tango kampom, Etno kampom, sportskim događajima, zaokružio kulturnu ali i turističku ponudu u gradu, tako da je tokom cijele ljetnje sezone bilo praktično nemoguće boraviti u Kolašinu, a da toga dana nije bio neki kulturni događaj.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.