Naučnici sjutra objavljuju važnu vijest iz svemira
Ilustracija

Naučnici sjutra objavljuju važnu vijest iz svemira

Da li je otkrivena nova vrsta gravitacionih talasa? Naučnici su primijetili suptilno iskrivljavanje materije svemira što je rezultat kataklizmičkog sudara dvije neutronske zvezde, piše “Nju sajentist”.

Novi optički teleskopi, uključujući “Habl” ukazali su na izvor mogućeg talasa: eliptična galaksija udaljena od Zemlje stotinama miliona svjetlosnih godina.

Gravitacioni talasi označavaju najrazornije događaje u našem univerzumu, koji se generišu kad se gusti objekti, poput crne rupe ili neutronske zvijezde, snažno sudare.

Dva eksperimenta – LIGO u Americi i VIRGO u Evropi – uspostavljena su da detektuju sićušne promjene na putanji laserskih zraka, koje uzrokuju gravitacioni talasi. Dvije opservatorije dijele podatke od novembra.

LIGO je do danas otkrio tri gravitaciona izvora talasa, svi nastali sudarom crnih rupa.

Tokom vikenda, astronom Krejg Viler sa Univerziteta Teksas pokrenuo je spekulacije oko potencijalno novog otkrića LIGO-a.

“Novi LIGO. Izvor sa optičkim parnjakom. Oduvaće vas!”, napisao je Viler na “Tviteru”.

Pod “optičkim parnjakom” vjerovatno je mislio na to što astronomi mogu posmatrati svjetlost koju emituje izvor gravitacionih talasa, ukazuje “Nju sajentist”. Ovo ukazuje da su izvor neutronske zvijezde koje se, za razliku od crnih rupa, mogu vidjeti u vidljivim talasnim dužinama. Naučnici oko LIGO-a dugo su pretpostavljali ovakvu mogućnost, pa su se povezali sa optičkim opservatorijama kako bi brzo mogli ispratiti potencijalne signale prije nego što zvanično objave otkriće.

Portparol LIGO-a Dejvid Šumejker nije ni potvrdio ni porekao glasine.

“Veoma uzbudljivo posmatranje približava se završetku 25. avgusta. Radujemo se objavljivanju novih podataka u to vrijeme”, naveo je on.

Spekulacija je fokusirana na galaksiju NGC 4993 u sazvežđu Hidra, udaljenu od nas 130 miliona svjetlosnih godina. U njoj je nekoliko neutronskih zvijezda plesao svoj smrtonosni ples, piše “Nju sajentist”, dodajući da je “Habl” sinoć opazio spajanje binarnih neutronskih zvijezda u toj galaksiji. Fotografija ovog spajanja je kasnije izbrisana.

Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.