Šljive imaju najjače antioksidativno dejstvo
Ilustracija

Omiljena na ovim prostorima

Šljive imaju najjače antioksidativno dejstvo

Šljive su stigle na pijace i police supermarketa, te mame svojom modroplavom bojom. S pravom, jer se nalaze na vrhu liste od 24 vrste voća sa najjačim antioksidativnim djelovanjem.

U našem narodu ovo voće izuzetno je rasprostranjeno i omiljeno. Možete da ga jedete u bilo koje doba dana, pa i ujutru. Za doručak možete da napravite voćni jogurt sa šljivama, tako što u običan jogurt dodate isjeckane i oguljene šljive i med po želji.

A ukoliko sami pečete ražani hljeb, u pripremljenu smjesu možete dodati i do napola ispečene šljive u rerni. Peku se na 200 stepeni dok se ne smežuraju. Ovako spremljen ražani hljeb vrlo je sladak, ukusan i zdrav. Pri kupovini šljiva birajte čvrste plodove, neoštećene i sa peteljkom. Površina treba da im je malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo.

U frižideru mogu da se čuvaju najviše 3 dana jer brzo dozrijevaju. Držite ih posebno u papirnoj kesi, jer dozrijevajući oslobađaju etilen koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Izvađene iz frižidera treba izvijesno vrijeme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.