Švajcarska zabranila registraciju porše kajena sa dizel motorom
Ilustracija

Švajcarska zabranila registraciju porše kajena sa dizel motorom

Švajcarska je saopštila da ubuduće neće biti moguća registracija Poršeovog luksuznog SUV-a "kajen" sa dizel motorom, navodeći kao razlog negativne odjeke u javnosti zbog skandala sa emisijom gasova koji je potresao njemačku automobilsku industriju.

Ranije registrovani "kajen" automobili mogu ostati na švajcarskim putevima, ali novokupljenim vozilima sa dizel motorima neće biti dozvoljena vožnja, navodi se u saopštenju Federalne kancelarije za puteve (FEDRO), koja se poziva na potrebu zaštite životne sredine.

Ministarstvo saobraćaja u Njemačkoj je prošlog mjeseca objavilo da je u Poršeovim modelima "kajen" i "makan" otkriven nelegalni softver koji prikriva stvarni nivo emisije zagađujućih materija iz dizel motora.

Opozvano je ukupno 22.000 vozila, čime je proširen skandal zbog varanja sa emisijom gasova koji već dvije godine muči Poršeovu matičnu kompaniju Folksvagen.

Folksvagen, najveći svjetski proizvođač automobila, priznao je da je koristo nelegalni softver radi obmanjivanja nadležnih.

Taj uređaj je omogućavao automobilima, koji tokom normalne vožnje na putu ispuštaju čak do 40 puta više azot-oksida od dozvoljene granice, da to prikriju tokom eko-testiranja.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.