Napravite sami domaće kupinovo vino
Ilustracija

Napravite sami domaće kupinovo vino

Napravite sami kupinovo vino.

Sastojci:

4 kg kupina,

1,5 kg meda, 

1 kg šećera.

Priprema:

1. Kupine oprati i samljeti na mašini za mljevenje.

2. Potom mljevene kupine sjediniti s medom i šećerom i dobro izmiješati.

3. Smjesu presuti u čistu i suhu staklenu posudu, vodeći računa da posuda bude veća kako tokom vrenja sadržaj ne bi iscurio. Poklopiti suhom krpom, prekriti tanjirom, ostaviti na mračno i hladno mjesto, nikako na suncu. Treba da odstoji sedam do 10 dana.

4. Potom kominu procijediti od soka, te sok vratiti u opranu, suhu staklenu teglu. Prekriti krpom, poklopiti tanjirom i ostaviti da stoji još sedam dana da se talog slegne. Nakon toga opet procijediti kroz gazu i razliti u flaše. Flaše uvezati platnom i sačekati tri dana da vino prestane da šušti, a potom ga zatvoriti čepom.

5. U kominu od kupina sipati malo vode, poklopiti i ostaviti na suncu da stoji 14 dana. Nakon toga procijediti da bi se dobilo kupinovo sirće.

Nezavisne novine

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.