Studentski parlament: Studenti neće ispaštati
SPUCG

Odluka Upravnog odbora uspjeh studenata

Studentski parlament: Studenti neće ispaštati

Odluka Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) da raspiše konkurs za upis brucoša na Visoku medicinsku školu (VMŠ) u Beranama predstavlja veliki uspjeh, jer studenti i nastava neće ispaštati zbog nesaglasja imeđu Vlade i manjinskog dijela UCG, ocijenjeno je iz Studentskog parlamenta (SPUCG).

UO UCG odlučio je danas da se raspiše konkurs za upis 72 brucoša na VMŠ u Beranama.

Kako su podsjetili iz SPUCG, uz uvažavanje prijedloga studenata VMŠ i Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta, kao i na osnovu odluke Skupštine SPUCG kao najvišeg organa, predstavnici SPUCG u UO su predložili da se izvrši upis studenata u VMŠ sa sjedištem u Beranama, a da se dio praktične nastave izvodi u Kliničkom centru u Podgorici.

„SPUCG ovakvo rješenje zastupao je od početka polemike o ovom pitanju, uz uslov da se dobiju garancije od nadležnih institucija da će biti obezbijeđeno sve što je neophodno za kontinuirano i kvalitetno odvijanje nastave“, podsjeća se u saopštenju.

Kako navode iz SPUCG, nakon što je premijer Duško Marković garantovao da će svi troškovi putovanja i boravka studenata u Podgorici biti pokriveni, a uvažavajući interese isključivo studenata koji su bili i uvijek će biti u fokusu djelovanja SPUCG, dostavljen je prijedlog UO UCG koji je danas dobio većinsku podršku tog tijela.

„Dobijanje garancija predsjednika Vlade Duška Markovića i današnja odluka, za SPUCG i studente predstavljaju veliki uspjeh jer studenti i nastava neće ispaštati zbog nesaglasja na relaciji Vlada – manjinski dio UCG“, navodi se u saopštenju.

Iz SPUCG su saopštili da su nezadovoljni zbog napuštanja današnje sjednice UO od rektora Radmile Vojvodić i par predstavnika akademskog osoblja, jer prethodno nijesu saslušali obrazloženje prijedloga SPUCG.

„Nakon teških optužbi iznešenih na sjednici na račun predstavnika studenata "da rade u interesu vlasti", rektorka i manjina u UO UCG, procijenili su da je umjesto iznošenja argumenata i akademske rasprave, polemiku sa studentima bolje voditi putem javnosti, što mi ne želimo, već se u svom djelovanju i javnim nastupima vodimo isključivo onim što je interes studenata i što će doprinijeti podizanju kvaliteta studiranja, što treba da bude zajednička misija svih subjekata visokog obrazovanja“, naglasili su iz SPUCG.

Oni su, nakon optužbi da rade u "interesu vlasti", poručili da akademska i šira javnost treba da znaju da li je SPUCG radio u "interesu vlasti" i da li su podržani od akademske zajednice kada su se na ulici borili za nove studentske domove, za besplatno obrazovanje, za unaprijeđenje studentskog standarda, za dodatne ispitne rokove, za odrađivanje pripravničkog staža.

„Ne. Podrška je tada izostala, a borbu su vodili isključivo studenti i isključivo vodeći se svojim interesom i željom da imaju uslove kakve zaslužuju“, podsjetili su iz SPUCG.

Oni su ukazali i na nekoliko slučajeva iz novije istorije.

„Da li smo radili u "interesu vlasti" i da li smo podržani od akademske zajednice kada smo se borili da se spriječi pranje diploma iz Leposavića, Novog Pazara i privatnih ustanova sličnog renomea iz okruženja, kao i kada smo se zalagali za prednost prilikom upisa na specijalističke i magistarske studije u odnosu na studente drugih univerziteta?“, kaže se u reagovanju.

Oni su upitali da li je SPUCG radio u "interesu vlasti" i da li su podržani kada su sa većinskim dijelom akademske zajednice zastupali stav da reformisani model studija treba da bude 4+1.

„Da li smo podržani kada smo tražili da se na privatnim ustanovama u Crnoj Gori ne otvaraju studijski programi koji se gase ili već postoje na državnom univerzitetu? Odgovor je dobro poznat i onima koji se samo površno bave pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja“, navode iz SPUCG.

Oni poručuju da umjesto dalje polemike i pozivanja na odluke Senata, one koji optužuju studente da "rade u interesu vlasti", treba podsjetiti i na jedan detalj – da nije bilo tih istih predstavnika studenata koji su nakon Vlade i UO, sada došli na "tapet", ne bi bila održana ni posljednja sjednica najvišeg akademskog tijela.

„Velika podrška Senata daljoj polemici i konfrontiranju sa Vladom, svela se na to da su studenti omogućili kvorum održavanju sjednice. Da nije bilo studenata, ne bi bilo ni sjednice, a valjda bi tada onima koji se zaklanjaju iza "velike" podrške Senata, bilo jasno što akademska zajednica misli o jednostranim rješenjima koja smo do sada imali prilike da vidimo od strane uprave UCG“, zaključuje se u reagovanju.

Rtcg/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.