Nedostatak seksa dovodi do propadanja vagine
Ilustracija

Nedostatak seksa dovodi do propadanja vagine

Bolno stanje koje se manifestuje svrabom, pa čak i osjećajem pečenja “tamo dolje” ne izaziva seksualno prenosiva infekcija, nego zapravo nedostatak seksa, upozoravaju stručnjaci.

Riječ je o stanju vaginalne atrofije, zbog kog se istanjuju zidovi vagine. Iako može da se javi kod žena svih godina, češće pogađa one koje prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi., prenosi B92.

Razlog je taj što tijelo tada proizvodi manje estrogena nego što je to uobičajeno, što utiče na to kako se zidovi vagine ponašaju. 

Takođe, vaginalna atrofija pogađa i žene koje su liječene od raka, naročito one koje su primale hormonsku terapiju zbog raka dojke, kažu stručnjaci Klinike Mejo. 

Uobičajeni simptomi su osjećaj pečenja, svrab, teškoće u mokrenju i bol prilikom seksa. 

Iako to mnoge navodi da odustanu od vođenja ljubavi, ispostavlja se da redovni orgazmi, bilo s partnerom, bilo usljed masturbacije, zapravo mogu spriječiti ove simptome. 

Ključ je u povećanoj prokrvljenosti vagine, koja na njene mišiće i sluzokožu djeluje gotovo kao “trening”.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.