Ovu hranu ne smijete podgrijavati!
Ilustracija

Može biti opasno po život

Ovu hranu ne smijete podgrijavati!

Kada se radi o zdravim namirnicama, spanać je bez sumnje jedna od najzdravijih.

Ipak, trebalo bi da vodite računa o tome da se njegovim podgrijevanjem oslobađaju neke štetne materije.

Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok procenat nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korijena.

"Pošto spanać odstoji, a naročito ako je posrijedi termički obrađena namirnica, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene materije koje nazivamo nitrozoaminima", objasnila je nutricionistkinja i naučnica Dagmar fon Kram.

"Ukoliko samo nakratko podgrijejete spanać neposredno prije jela, ne morate da brinete", rekla je fon Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može doći do gušenja.

"Ostaci kuvanog spanaća ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba staviti u frižider ili zamrzivač. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte. Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko spanaća koliko se može pojesti za jedan obrok", dodaja je ona.

Spanać se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom. Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala gvožđa, što je netačno jer ga u njemu i nema u velikim količinama. Takođe, ta vrsta gvožđa, a još je nazivamo neheminskim gvožđem (za razliku od heminskog kojeg ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crijevima. Dakle, ne bi trebalo očekivati veću korist u liječenju anemija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.