Granica između Pacifika i Atlantika ostaviće vas bez daha (VIDEO)
Foto: Youtube/Screenshot

Spektakularan prizor

Granica između Pacifika i Atlantika ostaviće vas bez daha (VIDEO)

Na mjestu gdje se susreću Tihi i Atlantski okean, kod Rta Horn, načinjen je impresivan video-snimak sa jednog turističkog broda na kojem je granica između dva okeana jasno vidljiva - kao na geografskoj karti, ostavljajući utisak da njihove vode ne mogu da se izmješaju..

Atraktivni snimak napravljen je negdje kod najjužnijeg vrha Južne Amerike. Međutim, granica između dva okeana je samo neko vrijeme jasno vidljiva, jer se vode okeana ipak miješaju, samo što taj proces traje "malo" duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci.

Naime, da bi se njihove vode izmiješale jedva nekoliko centimetara, potrebno je nekoliko dana, jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi miješanja kao i za druge tečnosti: difuzija dvije tečnosti i fizička agitacija.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo, tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, to jest fizičkih uticaja na miješanje - talasa, struja, vjetrova, piše Avaz.ba. .


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.