Predstavljeni

Barski ljetopis

Predstavljeni "Meandri" Marije Tošković

Tridesetak grafičkih radova Marije Tošković, objedinjenih nazivom „Meandri“, prvi put su sinoć izloženi u Galeriji „Velimir A. Leković“ u okviru 30. Barskog ljetopisa.

Kako je kazala, radovi referiraju na „živu vodu, tokove nas samih, koji nas vode ka sopstvenim nepoznatim i neotkrivenim prostorima“.

"To je ona jaka bujica koja u svakome od nas postoji i koja s vremena na vreme napravi neku okuku. Svi smo u nekom trenutku imali takvu okuku i životu i znamo da je prepoznamo. Ona je čak nalik muzici - kao što se u njoj simfonija ili sonata vraćaju uvek istoj temi, samo na drugačiji način da bi se napravila jednu harmoničnu cjelinu. To su „Meandri“", objasnila je ona, inače ćerka poznatog umjetnika Uroša Toškovića.

Takođe je navela da je u ciklusu „Bestijarijum“ opisivala odnos između čovjeka i životinje, u „Plimama“ je to „jedan trenutak prelivanja, naviranja u nama“, dok su „Meandri“ rijeka života koja buja, a koju prepoznamo ili ne.

Marija Tošković od svoje petnaeste godine živi u Portugalu, gdje je i završila studije, ali i u Beogradu. Iako je diplomirala slikarstvo, nikada se radom nije udaljila od grafike i crteža, za koje kaže da su njena prva ljubav kojom pokušava da oslika sve stvarnosti našeg unutarnjeg bića.

Iza nje su brojne samostalne i kolektivne izložbe u regionu, ali i svijetu. Ova u Baru predstavlja krunu njene ovogodišnje turneje, kojom se okrenula Crnoj Gori, za koju „vjeruje da, kao i svaka mediteranska i južnjačka zemlja, kao i Portugal u kome je odrasla, ima poseban odnos prema estetici, koja je dio svakodnevnog života“.

Prisutnima se, osim gošće Barskog ljetopisa, obratio i selektor likovnog programa, mr Milun Lutovac, istaknuvši značaj ovog događaja za crnogorsku likovnu scenu.

Zainteresovana publika može da pogleda ovu postavku do 16. avgusta.

Svjetski priznat violončelista, dirigent i pijanista, te profesor na Moskovskom konzervatorijumu, Aleksandar Rudin nastupiće u subotu od 22 časa u Dvorcu kralja Nikole. Ovo će ujedno biti posljednji koncert predstavljanja velikih svjetskih izvođača na ovogodišnjem Festivalu.

Rudin pripada novoj generaciji ruskih izvođača - univerzalnim muzičarima. Diplomirao je dva puta na Muzičkoj akademiji „Gnjesin“ – violončelo u klasi prof. Leva Evgrafova i klavir u klasi prof. Jurija Ponizovkina. Zatim je diplomirao i dirigovanje na Moskovskom konzervatorijumu u klasi prof. Dmitrija Kitaenka. Dobitnik je nagrada i laureat je prestižnih takmičenja za violončelo.

Nastupa širom svijeta i učestvuje na festivalima u Edinburgu, Istanbulu i Ljubljani. Kao dirigent redovno nastupa u Rusiji, Finskoj, Turskoj, Poljskoj, Norveškoj i Španiji. Povremeno nastupa u kamernim sastavima kao violončelista i pijanista., najčešće sa Aleksejem Ljubimovim, Dmitrijem Sitkovetskim, Vladimirom Spivakovim i Natalijom Gutman.

Kreativna saradnja povezuje Rudina sa ruskim kompozitorima različitih generacija, kao što su Dmitrij Kabalevski, Edison Denisov, Rodion Ščedrin, Artjomov i Klimov. Rudin je vremenom postigao savršen balans i danas svira koncerte na modernom violončelu i violi da gamba, izvofeći romantičarsku muziku, dok djela iz baroka i klasike izvodi „istorijski precizno“. Aleksandar Rudin snimio je tridesetak albuma.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.