U Kotor stižu Roman Simović i prijatelji
Roman Simović

U Kotor stižu Roman Simović i prijatelji

Nakon nastupa na Verbijeu, jednom od najprestižnijih festivala u svijetu, violinista Roman Simović dolazi na KotorArt Don Brankove dane muzike, u srijedu, 2. avgusta, kada će kao domaćin koncerta svirati sa vrhunskim izvođačima.

Ovaj umjetnik briljantne virtuoznosti i urođene muzikalnosti, razvio je uspješnu karijeru, a već više godina djeluje kao koncert-majstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra. Nakon nastupa sa Mišom Majskim i Evgenijem Kisinim na Verbijeu, Simović će kotorskoj publici predstaviti umjetnike sa kojima rado nastupa. Među njima su violinista Nemanja Radulović, violinistkinja Aljona Bajeva, violistkinja Milena Simović, violončelisti Đovani Njoki i Dragan Đorđević, i pijanistkinja Olga Sitkovetski. U Crkvi sv. Duha sa počekom u 22 sata, na koncertu Roman i prijatelji publika će biti u prilici da sluša bisere kamerne muzike Rahmanjinova, Dvoržaka i Šumana.

ROMAN SIMOVIĆ, osnivač i član gudačkog kvarteta Rubikon, nastupa u poznatim svjetskim salama i na najznačajnim festivalima kao što su Verbier Festival, White Nights u Sankt-Peterburgu, Easter Festival Valery Gergiev u Moskvi, Dubrovačke ljetnje igre, KotorArt, BEMUS, NOMUS itd. Kao solista, svirao je pred Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom teatra „Marijinski“, Simfonijom Nove Škotske u Kanadi, Kamernim orkestrom „Franc List“ u Mađarskoj, kameratama Berna, Salcburga, potom Poznanjskom, Praškom filharmonijom itd. Sarađivao je s dirigentima kao što su Valerij Gergijev, Antonio Papano, Kristjan Jarvi, Jirži Belohlavek, kao i sa solistima poput Leonida Kavakosa, Šlomoa Minca, Itamara Golana, Julijana Rahlina, Мiše Majskog, Evgenija Kisina, Juje Vang i dr. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine.

ALJONA BAEVA, violinistkinja, počela je da svira sa pet godina u Almati, u klasi prof. Olge Danilove, potom kod prof. Eduarda Graha u Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom konzervatorijumu „Čajkovski“, da bi kasnije na ovoj državnoj instituciji i studirala. Pored oficijelnog obrazovanja, važnu podršku dobila je od Mstislava Rostropoviča i Seiđija Ozave, kao i od uglednih pedagoga na majstorskim kursevima. Nastupala je kao solistkinja sa Orkestrom pozorišta „Marijinski“, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Velikim simfonijskim orkestrom „Čajkovski“, Akademskim simfonijskim orkestrom „Svetlanov“, Filharmonijom Sankt-Peterburga, Njemačkim radijskim orkestrom, Belgijskim nacionalnim orkestrom, Engleskim kamernim orkestrom itd. Sarađivala je s drigentima kao što su Valerij Gergijev, Kžištof Penderecki, Ser Nevil Mariner i dr.

MILENA SIMOVIĆ, violistkinja, osnovne i master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović, kod koje je kasnije nastavila specijalisticke studije. Takođe, završila je master program i na Školi za muziku i dramu „Gildhol“ u Londonu, u klasi prof. Kžištofa Smjetane. Sarađivala je s dirigentima kao što su Ser Kolin Dejvis, Valerij Gergijev, Gustavo Dudamel i dr. Članica je Oksfordskog filharmonijskog orkestra pod upravom dirigenta Maksima Vengerova, a redovno nastupa sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Akademijom „St. Martin in the Fields“, Kraljevskim filharmonijskim orkestrom i Orkestrom kraljevske operske kuće u Londonu. Svira na violini Paola Antonija Testorea iz 1740. godine.

ĐOVANI NJOKI, violončelista, svoj debitantski solistički nastup imao je na koncertu na kojem je nastupao i čuveni violončelista Jo-Jo Ma. Učio je od vrhunskih pedagoga kao što su Roko Filipini, Mario Brunelo, Enriko Bronci, Luka Simončini, Klemens Hagen i dr. Laureat je takmičenja na Praškom proljeću i „Antonio Janigro“ u Zagrebu, dobitnik je Nagrade „Parkhouse“ londonskog Vigmor Hola, a nakon jednog takmičenja 2012. godine postao je profesor violončela na Univerzitetu „Mocarteum“ u Salcburgu. Osam godina bio je solo-čelista Salcburške kamerate, tokom jedne sezone gostujući prvi čelista u Kraljevskom filharmonijskom orkestru u Londonu, zatim po pozivu i u Minhenskim filharmoničarima, Malerovom kamernom orkestru, Sidnejskоm simfonijskom orkestru, Londonskom simfonijskom orkestru. Od 2008. godine član je Orkestra Lucernskog festivala, pod upravom dirigenta Klaudija Abada.

DRAGAN ĐORĐEVIĆ, violončelista, prvo je počeo da uči violinu a potom violončelo, u klasi prof. Relje Ćetkovića u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Sandre Belić, a usavršavao na Školi za muziku i dramu „Gildhol“ u Londonu i Visokoj školi za muziku u Esenu. Takođe, usavršavao se kod renomiranih čelista poput Miše Majskog, Borisa Pergamenčikova, Nade Kecman i dr. Kao solista, nastupao je sa Bergiškim simfoničarima, Beogradskom, Makedonskom, Plevenskom filharmonijom, Kamernom filharmonijom „Amadé“, simfonijskim orkestrima RTS-a, RTV Slovenije, Jugoistočne Evrope, zatim Bamberškim kamernim orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa, Kamernim orkestrom „Dušan Skovran“ itd. Član je gudačkog kvarteta Rubikon, nastupa sa ansamblom Double Sens. Vanredni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i umjetnički direktor u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Svira na violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.

OLGA SITKOVETSKI, pijanistkinja, studirala je na Muzičkom koledžu pri Moskovskom konzervatorijumu, potom na Konzervatorijumu u Sankt-Peterburgu. Nastupala je kao klavirski saradnik na brojnim međunarodnim violinskim takmičenjima. Godine 1991. lord Menjuhin pozvao je da bude korepetitor u Muzičkoj školi „Jehudi Menjuhin“ u Sariju (Engleska), u kojoj je radila do 2000. godine. Redovno gostuje u Italiji, Belgiji, Gibraltaru, Japanu, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, a svirala je i u najprestižnijim dvoranama poput Karnegi Hola, Koncergebaua, salcburškog Mocarteuma, bečkog Koncerthausa. Snimala je sa brojnim umjetnicima za izdavačke kuće kao što su „Angel Records / EMI Classics“, „Dynamic“, „Naxos“, „ASV“.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.