Evo zašto ljeti ne treba puniti rezervoar do vrha
Ilustracija

Oprez vozačima

Evo zašto ljeti ne treba puniti rezervoar do vrha

Meteorolozi najavljuju paklene dane početkom avugusta, kada će se temperature popeti i iznad 40 stepeni.

Vrućine neće prijati nikome, pa ni vozačima. Osim što moraju sačuvati hladnu glavu u vožnji, neophodno je da budu oprezni i pri dopuni rezervoara.

Stručnjaci berlinskog automobilskog kluba Kraftfahrer-Schutz e. V. (KS) savjetuju da se na visokim temperaturama rezervoar ne puni do vrha. Razlog-pri zagrijavanju benzin i dizel se šire, doduše neznatno, ali dovoljno da izazovu požar.

Zato se gorivo skladišti u podzemnim rezervoarima benzinskih pumpi, na temperaturama 5-10 stepeni celzijusa. Na temperaturama od 30 i više stepeni dolazi do širenja benzina i dizela otprilike dva procenta.

Šta to znači? Da uz pun rezervoar zapremine 50 litara, na visokim temperaturama dolazi do povećanja zapremine goriva za još jedan litar. Dakle, prijeti opasnost od prelijevanja benzina i dizela preko otvora ili poklopca rezervoara , time i nastanka požara.

Zato, savjet je da se rezervoar ljeti ne puni do vrha, pogotovo ne nakon prvog oglašavanja pištolja za punjenje..

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.