Stručnjaci upozoravaju: Obratite pažnju na oznake kod preparata za sunčanje
Ilustracija

Budite oprezni

Stručnjaci upozoravaju: Obratite pažnju na oznake kod preparata za sunčanje

Sezona kupanja, sunčanja i ljetnjih odmora je u jeku. Stručnjaci nas kao i svake godine upozoravaju na jačinu sunčevih zraka i na to da se adekvatno treba pripremiti za izležavanje na suncu.

Na policama apoteka i veledrogerija može se pronaći veliki broj različitih preparata za sunčanje, ali kako je za Pobjedu ispričala dr Ranka Vukašinović, prilikom kupovine neophodno je obratiti pažnju da preparat za sunčanje ima oznaku „zaštita širokog spektra”.

„To znači da štiti i od UVB zraka koji izazivaju opekotine i od UVA koji uzrokuju prerano starenje kože i rak. Kako bi zaštita od sunca bila što potpunija, ne treba se oslanjati isključivo na kremu za sunčanje. I pored toga što ste nanijeli preparat za zaštitu od sunca, treba i dalje izbjegavati direktno izlaganje suncu, pogotovo oko podneva“, kazala je dr Vukašinović.

Ona savjetuje i korišćenje preparata za sunčanje na bazi fizičkih zaštitnih filtera minerala kao što su cinkov i titanov oksid, jer se smatra kako su mnogo sigurniji za zdravlje od hemijskih filtera.

„Američki naučnik Neka Laiba iz nepristrasne i neprofitabilne organizacije Environmental working group (EWG), zaključio je da od četiri preparata za sunčanje samo jedan zadovoljava kriterijume kvaliteta i sigurnosti upotrebe. On navodi da samo četvrtina od 1.800 testiranih preparata za sunčanje efikasno štiti od obje vrste štetnog zračenja (UVA i UVB), a da istovremeno ne sadrži potencijalno opasne sastojke“, rekla je sagovornica Pobjede.

Ona je istakla da ova organizacija na pozitivnu listu preparata za sunčanje stavlja samo one koji štite od UVA i UVB zračenja, a ne sadrže oksibenzon, retinil palmitat (oblik vitamina A), zatim zaštitni faktor veći od 50.

„Neprofitabilna američka organizacija kao moguće ,,krivce“ po zdravlje kože čovjeka označava prije svega retinol palmitat (oblik vitamina A) i oksibenzon. Retinol palmitat dodaje se u proizvode za sunčanje kao stabilizator. Takođe, ima i ,,anti-ejdžing” efekt koji može učiniti kožu još osjetljivijom na sunce. U nekim istraživanjima koje je finansirala vlada ustanovljeno je da ovaj oblik vitamina A može da poveća rizik od raka kada se koža izlaže suncu. Međutim, istraživanje je rađeno na miševima, a dokazi za ljude nisu dovoljno ubjedljivi. Takođe navodi da 56 odsto svih preparata za sunčanje na američkom tržištu sadrži hemikaliju oksibenzon, koja apsorbuje ultravioletno zračenje, ali neka istraživanja pokazuju da koža upija ovu hemikaliju koja u tijelu imitira estrogen i prema nekim istraživanjima može da izazove endometriozu (oštećenje materice)“, rekla je Vukašinović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.