Stvoren prvi klonirani pas- Long Long (VIDEO)
Foto: Screenshot

Stvoren prvi klonirani pas- Long Long (VIDEO)

Kina je nedavno objavila da je postala prva zemlja na svijetu koja je klonirala genetski dizajniranog psa. Klonirani bigl dobio je ime Long Long.

On je ne samo prvi klon stvoren od genetski modifikovanog psa, već je i prvi klonirani pas.

Proces kloniranja pasa može da potraje od dva pa do više mjeseci. U okviru jednog eksperimenta, naučnici pokušavaju da kloniraju deset pasa, ali modifikacije u genomu mogu da se dobiju kod samo dve jedinke. Istovremeno, nije moguće predvidjeti stepen uspješnosti.

Genetski modifikovani psi zadržavaju reproduktivne sposobnosti i mogu da se razmnožavaju od deset mjeseci. Modifikacije gena se prenose na sljedeću generaciju.

Životni vijek ovakvih pasa ne razlikuje se od onih "običnih". Neki mediji nazvali su Long Longa "superpsom", ali se naučnici koji su ga stvorili ne slažu se s tim.

U budućnosti psi će, kako se navodi, obolijevati od ljudskih bolesti, pa stoga ne mogu biti nazvani "superpsima".

Tehnologija genetskog modifikovanja ima veliku važnost za razvoj medicine, jer pomaže u tretmanu tumora i genetskih bolesti.

Naredni korak u istraživanjima kineskih naučnika moglo bi, prema pisanjima, da bude kloniranje mačke.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.