Ovih 14 namirnica možete da jedete do mile volje
Ilustracija

Imaju mali broj kalorija

Ovih 14 namirnica možete da jedete do mile volje

Iako namirice bez kalorija nažalost ne postoje, određene vrste voća i povrća pokazale su se kao odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma.

Nutricionista Lisa Jang navodi spisak 12 namirnica koje možete da konzumirate bez suzdržavanja, piše Independent. 

To su: 

Celer 

Skoro 95 odsto ove namirnice čini voda. Bogat je kalijumom, folatima, vlaknima i vitaminom K, a sadrži samo 16 kalorija na 100 grama. 

Borovnice 

Bogatije su antioksidansima više od bilo kojeg drugog voća, a sadrže i značajnu količinu vlakana. Sto grama sadrži 57 kalorija.

borovnice

Foto: Ilustracija

Kelj

Sto grama ove namirnice sadrži 49 kalorija, čak 3 grama proteina i 2.5 grama vlakana. Tu su i omega-3 masne kisjeline, vitamini i folati. 

paradajz

Foto: Ilustracija

Paradajz

Jedan je od najboljih izvora likopena – karotenoida koji je od velike koristi u borbi protiv hroničnih bolesti, a bogat je i vitaminima A, C i B12, folnom kisjelinom, hromom, kalijumom i vlaknima. Sto grama ove namirnice sadrži samo 18 kalorija.

Krastavac

Još jedna namirnica koja se sastoji pretežno od vode ima takođe 16 kalorija na 100 grama. Kora sadrži i značajnu količinu vlakana i beta-karoten, oblik vitamina A koji ima blagotvorno dejstvo na zdravlje očiju. 

Grejpfrut

Podstiče mršavljenje, bogat je vlaknima, folnom kisjelinom i vitaminom C, doprinosi stabilizaciji nivoa šećera i holesterola u krvi i poboljšava varenje. Polovina jednog grejpfruta sadrži oko 50 kalorija.

Brokoli

Sadrži supstancu sulforafan, koja ima snažno antikancerogeno dejstvo. Osim toga, bogat je vlaknima i vitaminima A, C, E i K. Sto grama brokolija sadrži 34 kalorije. 

brokoli

Foto: Ilustracija

Karfiol

Bogat je antioksidansima i fitohemikalijama koje imaju protivupalno dejstvo, pa se preporučuje osobama koje pate od hroničnih bolesti. Bogat je folnom kisjelinom, vlaknima, vitaminom C i K, a sadrži 25 kalorija na 100 grama.

Kupine

Bogate su vitaminom C, antioksidansima i bioflavonoidima, poboljšavaju varenje i zatežu kožu. Sto grama sadrži 43 kalorije. 

Zelena salata

Koja god vrsta bila u pitanju, sa 100 grama nećete u organizam unijeti više od 20 kalorija. Bogata je folnom kisjelinom, gvožđem i vitaminima A i C.

oranges

Foto: Ilustracija

Pomorandže

Sadrže veliku količinu vitamina C, neophodnog za proizvodnju kolagena. Plod srednje veličine sadrži oko 80 kalorija. 

Jagode

Sto grama jagoda sadrži više vitamina C od pomorandže. Ova vrsta voća takođe je bogata pilofenolim - vrstom antioksidansa, kalijumom i vlaknima. Sto grama ima 33 kalorije.

Dinja

Puna je beta-karotena, oblika vitamina A koji održava zdravlje očiju i dobar vid. Jedna porcija ovog voća obezbjeđuje organizmu kalijumom i svu količinu vitamina A i C potrebnu o toku dana. 90 odsto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija. 

Dinja sorte medna rosa

Sadrži nešto manje kalorija po porciji od "obične" dinje - 64 kalorije, a većina njih potiče od 14 grama prirodnog šećera koliko sadrži ovo voće. Porcija medne rose zadovoljava polovinu dnevne potrebe za vitaminom C. Sadrži i bakar, koji je ključan za zdravlje kože, ima važnu ulogu u iskorišćavanju gvožđa i u stvaranju hemoglobina i kolagena.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.