Danas je Petrovdan: Domaćice, danas pripremite kolač od jabuka
ilustracija

Danas je Petrovdan: Domaćice, danas pripremite kolač od jabuka

Pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se uvijek slavi 12. jula, kada se i završava Petrovski post.

Sveti apostol Petar, brat Andreja prvozvanog i prvi biskup Rima, po rođenju je dobio ime Simeon, a Petrom ga je prvi nazvao Isus Hrist. Bio je jedan od prvih učenika koji je prepoznao Isusa.

Nakon silaska Svetog Duha, Petar postaje jedan od najvećih propovjednika hrišćanstva i nakon samo jedne iskrene i produhovljene besjede u Jerusalimu uspijeva da u hriščanstvo prevede tri hiljade duša.

1550019svpetaripavlels

Postoji vjerovanje da je njegova iscjeliteljska snaga bila toliko jaka da su od teških bolesti bili izliječeni i oni preko kojih samo pređe njegova sjenka.

Stradao je kao žrtva spletke Simona Volha koji ga je bacio u nemilost cara Nerona.

Pogubljen je tako što je razapet na krst, po svojoj molbi sa glavom na dole, jer se smatrao nedostojnim da strada na isti način kao i njegov Gospod.

Običaji za Petrovdan

Uoči Petrovdana najstariji ukućanin bere po jedan cvijet petrovca za svakog u kući. Tako namijenjene pobija ih u zemlju gdje ih niko neće ni vidjeti ni dirati. Sjutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvjetove. Kome od ukućana cvijet stoji pravo - biće zdrav; kome je klonuo - biće bolešljiv; kome je uvenuo - umrijeće.

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.

Postoji vjerovanje da na ovaj dan Sveti Petar dijeli jabuke djeci na onom svijetu. Iz tog razloga razvio se čitav niz običaja među kojima je i ono da u novoj godini prije Petrovdana ne treba jesti jabuke. 

Vjerujući u ovo kazivanje, u prošlosti su se mnoge majke koje su izgubile djecu uzdržavale od jedenja jabuka pijre Petrovdana, iz straha da zbog toga na ovaj praznik njihovo dijete na onom svijetu neće dobiti jabuku.

Paljenje lile (velika vatra), sušene kore divlje trešnje ili breze, je stari običaj kojim se prizivalo dobro zravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu. Pastiri, obično djeca, bi palili lilu na trgovima i onda krenuli po domaćinskim kućama, u šali prijeteći da će zapaliti staje i košnice ako ne dobiju dar. Domaćice bi ih odvraćale od toga nudeći sir, mlijeko i kajmak.

Vjeruje se da Sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mjesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mliječni put) i nebeski krst (sazvježđe Labuda) pripadaju njemu.

Žene na ovaj dan mijese kolač od jabuka, koji se naziva Petrovača. U pripremi kolača učestvuju i djeca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najljepših.

Djevojke na Petrovdan gataju da li će se te godine udati i ko im je suđenik.

Udavače koje su na Ivanjdan stavile u lonac malo zemlje i posijale nekoliko zrna pšenice, na Petrovdan gledaju kako je klijalo. Ako su klice pšenicne savijene kao prsten devojke se nadaju prstenovanju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.