Crnogorski simfoničari oduševili publiku na trgu

Crnogorski simfoničari oduševili publiku na trgu

Predvođen maestrom Grigorijem Kraskom, Crnogorski simfonijski orkestar je sinoć na Trgu nezavisnosti u Podgorici, pred preko hiljadu i pet stotina posjetilaca, održao koncert pod nazivom „Klasika na trgu II“.

Događaj je po drugi put realizovan u okviru „Podgoričkog kulturnog ljeta“, u saradnji Glavnog grada i Muzičkog centra Crne Gore. Prepoznavši značaj ovog koncerta, nacionalna televizija obezbijedila je i direktan prenos na prvom i satelitskom kanalu za sve one koji nijesu bili u prilici da prisustvuju nastupu CSO-a.

IMG5483

U cilju približavanja klasične muzike široj populaciji (prevashodno mladima) i širenja auditorijuma, repertoar za ovaj nastup posebno je odabran kako bi se što direktnije uspostavila komunikacija sa publikom. Program je obuhvatio stavove iz poznatih djela klasičnog repertoara, pretežno opera: „Karmen“ Žorža Bizea, „Seoskog viteštva“ Pjetra Maskanjija, „Fausta“ Šarla Gunoa, „Prodane nevjeste“ Bedžiha Smetane, operete „Laka konjica“ Franca fon Supea, zatim Ščedrinovog baleta „Karmen svita“, kao i treći stav iz „Simfonije br.8“ Antonjina Dvoržaka.

IMG5518

Kvalitetom izvođaštva prepoznatljivih melodija i izvrsnom energijom koja je vladala tokom cijelog trajanja koncerta, crnogorski simfoničari oduševili su Podgoričane. Nakon dugotrajnog aplauza i ovacija, na bisu su izvedene još dvije kompozicije – Dvoržakova „Slovenska igra br.1“, kao i „Radecki marš“ Johana Štrausa Starijeg, u čijem je „izvođenju“ pod vođsvom maestra Kraska učestvovala i zadovoljna publika.

IMG5737

Osim u Podgorici, u sklopu programa Kreativna Evropa, CSO je koncerte ovog tipa održao takođe u tivatskom Centru za kulturu (novembar 2016) i nedavno na Gradskoj rivi u Tivtu u okviru Svjetskog dana muzike. Muzički centar Crne Gore planira da koncerte na otvorenom realizuje i u drugim crnogorskim gradovima, za čiju su realizaciju potrebna dodatna sredstva zbog troškova scensko-tehničke postavke.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.