Sve što treba da znate o održavanju guma tokom ljeta
Ilustracija

Pregled pneumatika od ključne važnosti

Sve što treba da znate o održavanju guma tokom ljeta

Pregled i provjeravanje pneumatika od ključne su važnosti ljeti jer duge vožnje po velikoj vrućini i sa punim automobilom predstavljaju dodatno opterećenje.

Goodyear je pripremio nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da gume na vašim vozilima budu u najboljoj formi, a vaše putovanje do cilja sigurno, udobno i prijatno, prenosi B92. 

Pneumaticima treba da posvetite posebnu pažnju jer vozite po vrelim putevima, a često su putovanja i duža, sa dodatno opterećenim automobilom. 

Prije nego što krenete na put, treba da provjerite u kakvom su stanju gume i kakav je pritisak u njima, kako onim montiranim na vozilu tako i u rezervnom pneumatiku, ali i na prikolici ako je imate.

Zašto je važan odgovarajući pritisak u gumama?

Sa odgovarajuće napumpanim pneumaticima postižete manju potrošnju goriva i maksimalni vijek trajanja pneumatika, lakše ćete upravljati automobilom, kočenje će biti sigurno a vožnja udobnija i bezbjednija. 

Koliki je pravilan pritisak u pneumaticima? 

Goodyearovi stručnjaci savjetuju da u pogledu pravilnog pritiska u pneumaticima poštujete preporuke proizvođača vozila navedene na etiketi ili pločici koja se nalazi u blizini vozačevih vrata, na poklopcu rezervoara za gorivo ili u priručniku za upotrebu vozila. 

Ako je vozilo sa putnicima i prtljagom pod punim opterećenjem, pritisak u pneumatiku mora biti viši – pri tom poštujte preporuku za opterećeno vozilo navedenu pored preporučenog pritiska. 

Provjerite barem jednom mjesečno pritisak u pneumaticima kad su hladni, a svakako ga provjerite prije dužeg putovanja i prilagodite ga težini natovarenog vozila. 

Ne zaboravite da provjerite pritisak i u rezervnom točku, ako ga imate. 

Šta se događa ako je guma premalo napumpana? 

Kad je pneumatik premalo napumpan, veći dio njegove površine je u kontaktu s putem, a time se povećava otpor kotrljanja i smanjuje ekonomičnost potrošnje goriva. 

Suviše nizak pritisak pogoršava sve vozne karakteristike vozila, na primjer stabilnost i upravljivost, a utiče i na neravnomjerno habanje guma. Premalo napumpani pneumatici su loši kako u pogledu bezbjednosti i potrošnje goriva tako i sa aspekta vijeka trajanja pneumatika. 

Šta se događa ako je guma previše napumpana? 

Kad je pneumatik previše napumpan, u kontaktu sa putem je manji dio njegove površine. To izaziva brže i neravnomerno habanje, a osim toga pneumatik ne obezbjeđuje maksimalno prijanjanje, zbog čega vozač može da ima probleme u kontroli nad vozilom i pri kočenju. 

Pneumatik sa previsokim pritiskom postaje osjetljiviji, zato rupe ili strani predmeti na putu mogu brže da ga oštete. Ako primjetite da je pritisak u pneumatiku previsok, nikad ga ne smanjujte dok je guma zagrijana!

Prie odlaska na duži put proverite dubinu profila pneumatika

Prije nego što krenete na neko duže putovanje, kao što je ljetnji odmor, provjerite dubinu profila po cijelom obimu i po širini dezena gazećeg sloja gume. 

Dubina kanala mora biti dovoljna jer znatno utiče na vozne karakteristike, prvenstveno na spriječavanje „akvaplaninga“. 

Zakonom propisana minimalna dubina u većini evropskih država je 1,6 milimetara, ali savjetuje se da zbog ranije navedenog razloga pneumatike zamijenite prije - kad dubina kanala padne ispod 3 milimetra. 

Pregledajte gazeći sloj i bočne zidove guma 

Pred svaki odlazak na duži put provjerite površinu gazećeg sloja i bočnih zidova. Ako primjetite bilo kakva oštećenja (zareze, ispupčenja ...) odnosno sve što je neuobičajeno za pneumatike, što prije se posavjetujte sa vulkanizerom. 

On će vam dati savjet šta treba da uradite. Eventualne probleme tako ćete riješiti pravovremeno i izbjeći neprijatnosti koje bi mogle da vam pokvare putovanje do omiljene destinacije. 

Obratite pažnju na neravnomjerno habanje 

Dok provjeravate gazeći sloj gume, obratite pažnju na neravnomjerno habanje i provjerite da li je pneumatik na sredini, ili na jednom rubu, više istrošen nego na drugom rubu. 

Ako jeste, to dovodi do kraćeg vijeka trajanja gume, veće potrošnje goriva i neudobne vožnje. 

Ako primjetite da su pneumatici istrošeni na oba ruba, možda ih treba napumpati na odgovarajući pritisak ili provjeriti da li ispuštaju vazduh, a ako se gazeći sloj na sredini troši brže nego na rubovima to može biti znak da je pneumatik suviše napumpan. 

Uzrok nepravilnog habanja može biti takođe i neadekvatna geometrija podvoza, u čemu će vam pomoći za to osposobljen majstor.

Probušila vam se guma u toku vožnje?

Uprkos brižljivim pripremama, može se desiti nepredviđena okolnost - da se pneumatik na putu probuši. 

Prije nego što krenete od kuće provjerite koja mogućnost je adekvatnija za vaše vozilo – rezervni pneumatik ili pribor za popravku. Za svaki slučaj, neka vam sve vrijeme bude pri ruci broj telefona za pomoć na putu. 

Neke neugodnosti u toj situaciji mogu da vam uštede pneumatici sa tehnologijom RunOnFlat pomoću kojih možete sa probušenom gumom da pređete rastojanje do radionice u kojoj će vam zamijeniti pneumatik, brzinom koja ne prelazi 80 km/h.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.