Japanci šalju čovjeka na Mjesec
Ilustracija

Japanci šalju čovjeka na Mjesec

Japan planira da pošalje astronaute na Mjesec do 2030. godine, kao dio nove strategije svemirskog putovanja ove države.

Ukoliko misija bude uspješna, ovo će biti prvi put da je Japanska agencija za istraživanje svemira poslala ljudska bića dalje od Međunarodne svemirske stanice. 

U iščekivanju ostvarenja cilja, Japan se nada priključenju NASA-inoj misiji izgradnje nove svemirske stanice u mjesečevoj orbiti u 2025. godine. 

Razvijena tehnologija će dati Japanu prednost u odnosu na ostale države, gde se nadaju da će to doprineti njihovom izboru za ovo mjesto. 

U oktobru 2016, posada sačinjena od astronauta Japana, Amerike i Kazahstana se vratila na Zemlju poslije 115 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

Objava Japana je stigla u vrijeme kada i Indija i Kina potenciraju svoje ambiciozne svemirske programe. Peking se nada da će poslati bespilotne rovere na Mars pre 2020. 

U novembru, kineska vasionski brod Šenžou-11 se vratio na Zemlju sa dva člana posade, završivši najdužu kinesku orbitalnu misiju. 

Sjedinjene Američke Države takođe imaju ambiciozne planove za dalja svemirska putovanja, gdje se planira da NASA na Mars pošalje astronaute negdje oko 2033. godine. 

Misija na Mars bi bila najdalje što bi ljudska vrsta otputovala u svemir. U svojoj najbližoj tački, Mars je 75.3 miliona kilometara udaljen od Zemlje i putovanje do crvene planete bi trajalo oko 8 mjeseci. 

Očekivana stanica u Mjesečevoj orbiti bi bila ključna za omogućavanje putovanja do Marsa, jer bi bila baza sa koje bi se misije lansirale. 

Više detalja u vezi sa japanskom svemirskom strategijom biće objavljeno kasnije ove godine.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.