Aleksandra Vojvodić Jovović pokazala da opersko pjevanje ima svoju publiku u Crnoj Gori

Aleksandra Vojvodić Jovović pokazala da opersko pjevanje ima svoju publiku u Crnoj Gori

Jedanaesti dan na Večernjoj sceni Barskog ljetopisa protekao je u znaku afirmacije barskih autora.

Tako su sinoć svoje nove poetske knjige na platou ispred Dvorca kralja Nikole promovisali autori Srđan Leković – „Reč i tišina“, i Slavica Milošević – „Sve je rečeno Ameli“, a potom je u Sali Dvorca koncert imala Aleksandra Vojvodić Jovović. Za oba događaja publika je pokazala veliko interesovanje, pa se sinoć tražilo mjesto više.

Sala Dvorca bila je isuviše mala da primi sve one koji su htjeli da čuju izvedbu soprana Aleksandre Vojvodić Jovović, koja je za svoje goste pripremila raznovrstan repertoar koji je obuhvatao kompozicije Šuberta, Pučinija, Mokranjca, Čajkovskog, Geršvina i drugih autora. Njeno predstavljanje sinoć u Dvorcu i interesovanje ljudi, pokazali su da umjetnička muzika svakako ima svoju publiku u Baru i na Ljetopisu, u okviru čijeg programa nastupa već 29 godina.

Koncert2

"Vidjeli ste večeras – puna je sala. Ovo mi je 29. godina kako nastupam na Barskom ljetopisu. Moj prvi solistički koncert, dakle, bio je na drugom Ljetopisu. Od tada, Barska publika me stalno prati. Uvijek su sale pune, ne samo naših sugrađana koji intenzivno prate tu muziku već ima i mnogo stranaca koji su zainteresovani za jedan ovakav nivo muzičkog stvaralaštva“, izjavila je Vojvodić Jovović novinarima.

Aleksandra Vojvodić Jovović izuzetno je aktivna na crnogorskoj muzičkoj sceni. Tako iza sebe ima veliki broj nastupa i solističkih koncerata, CD „Korijeni“ na kome su crnogorske tradicionalne pjesme obrađene u new age stilu, zatim projekat sa kolegom Aleksandrom Basarabom u okviru kog je obradila naše pjesme za glas i klavir. Povodom 10 godina od obnove Nezavisnosti Crne Gore, snimila je pjesmu i spot Iskra vječnog plamena. Trenutno radi kao direktorica i profesorica solo pjevanja u barskoj Muzičkoj školi, čiji su se učenici ranije predstavili na jubilarnom Ljetopisu. Taj koncert i njeno veliko iskustvo još jednom su joj dokazali da Crna Gora ima potencijal za razvijanje i afirmaciju i ove vrste umjetničkog izraza, ali da fali još institucija koje bi stale iza svih tih mladih i talentovani ljudi.

"Postoji puno mladih talentovanih muzičara, puno mladih operskih pjevača. Sad je već, možemo reći, spremna zemlja da se oformi jedan operski studio i da se okupe svi pjevači koji su završili i koji pjevaju samostalno. Znači, potrebna je jedna institucija koja će nas sve okupiti i uposliti nas. Jedino nam to fali“, istakla je Aleksandra.

Klavirski saradnik na koncertu Aleksandre Vojvodić Jovović bila je pijanistkinja Nataša Popović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.