Rekordna kazna: Gugl da plati 2,42 milijarde eura
Ilustracija

Zloupotreba dominantnog položaja

Rekordna kazna: Gugl da plati 2,42 milijarde eura

Evropska unija (EU) izrekla je danas novčanu kaznu od 2,42 milijarde eura pretraživaču Gugl zbg zloupotrebe "dominantnog položaja".

Kazna bi mogla da poveća tenzije između EU i SAD koje su se pojavile od dolaska američkog predsjednika Donalda Trampa na vlast, javlja Beta.

Evropska komisija je ocijenila da je Gugl zloupotrebio dominantni položaj na internetu, favorizujući svoj sajt za poredjenje cijena robe i usluga "Gugl šoping" (Google Shopping). 

U skoro svim evropskim zemljama, pretraživač Gugl ima tržišni udio iznad 90 odsto.

"Kazna je izračunata na osnovu vrijednosti prihoda koje Gugl ostvaruje kroz poređenje cijena u 13 evropskih zemalja u kojima se koristi Gugl šoping", navela je Evropska komisija.

Gugl je najavio žalbu na odluku kojom je kažnjen.

Do sada je najveća kazna za zloupotrebu dominantnog položaja izrečena američkom gigantu za kompjuterske čipove Intelu koji je 2009. godine platio EU  1,06 milijarde eura.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.