Najveću slobodu putovanja u svijetu imaju Njemci, sa cg pasošem u 105 zemalja
Ilustracija

Passport Index

Najveću slobodu putovanja u svijetu imaju Njemci, sa cg pasošem u 105 zemalja

Prema rangiranju Passport Indexa, najbolji su njemački i singapurski pasoši s kojima se bez vize može putovati u 159 država. S pasošem Crne Gore, slobodan put u 105 zemalja.

Prema istraživanju organizacije Passport Index, najveću slobodu putovanja u svijetu imaju Njemci i stanovnici Singapura, koji sa svojim pasošem, bez potrebe da vade vizu, mogu posjetiti čak 159 zemalja, prenosi N1.

Vrijednost pasoša određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza.

Kako navodi Passport Index, državljani Srbije mogu bez viza putovati u 112 zemalja, Hrvati mogu bez viza putovati u 144 zemlje, Slovenci u 150, državljani Makedonije u 108, Bosne i Hercegovine 101, Crne Gore u 105.

Zanimljivo je da se, prema poslednjem istraživanju, na samom vrhu uz Njemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur, koji je proteklih mjeseci za Njemačkom kaskao nekoliko mjesta. Tako se, na primjer, početkom godine sa singapurskim pasošem moglo u 157 zemalja, s njemačkim u njih 158, a sada su zemlje izjednačene. Ističe se i pasoš SAD-a, koji je do pre dvije godine bio "najjači", a sada nije ni među prvih deset.

Ta mjesta pripala su evropskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtom mjestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mjesta se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija i Norveška.Građani Rusije, na primjer, bez viza mogu putovati u 107 zemalja.

Na samom dnu već godinama je Avganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.