Usvojen Zakon u Srbiji: Nova Vlada sa 18 ministarstava
Foto: Tanjug

Usvojen Zakon u Srbiji: Nova Vlada sa 18 ministarstava

Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Zakona o ministarstvima. Osnivaju se dva nova ministarstva - zaštite životne sredine i za evropske integracije.

Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje.

Razlog za osnivanje su i značajne i složene obaveze koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmjena. 

Poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine je do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a predložena je i izmjena delokruga rada tog ministarstva koje će promijeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

U obrazloženju je navedeno da je osnivanje Ministarstva za evropske integracije predloženo zbog značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU. 

Usvajanjem ovih izmjena zakona ukida se Kancelarija za evropske integracije jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo. 

Predložene su i izmjene u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koje se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrješenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koji obavljaju djelatnost proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom. 

Predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva. 

U izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima navodi se da danom stupanja na snagu prestaje da radi Direkcija za elektronsku upravu. 

Međutim, predviđeno je da Direkcija za elektonsku upravu ne bude više u sastavu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, već da bude kancelarija u nadležnosti Vlade Srbije. 

Taj zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku. 

Za usvajanje zakona je glasalo 157 poslanika, 11 je bilo protiv dok dva poslanika nisu glasala. 

Usvajanje tog zakona je prvi korak u procesu formiranja nove vlade na čelu sa dosadašnjom ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić. 

U Skupštinu bi trebalo da stigne predlog Ana Brnabić za sastav nove Vlade, a prema pisanjima pojedinih medija rasprava o tom predlogu i podnošenje ekspozea biće u srijedu, 28. juna. 

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć. 

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.