Nakon 68 godina ponovo na Skadarskom jezeru raste vodena paprat
Vodena paprat

Rijetka i ugrožena biljna vrsta

Nakon 68 godina ponovo na Skadarskom jezeru raste vodena paprat

Vodena paprat Marsilea quadrifolia je rijetka i ugrožena biljna vrsta na području cijele Evrope, jer postepeno nestaju njena prirodna staništa, a nakon 68 godina ponovo je evidentirana na Skadarskom jezeru.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore, na osnovu rezultata višegodišnjih istraživanja i na osnovu zapažanja na terenu, konstatovano je da je vrsta Marsilea quadrifolia najvjerovatnije izgubila staništa na području Plavnice i Gostiljske rijeke. Međutim, istraživanja tokom ovog mjeseca rezultirala su evidentiranjem Marsilea quadrifolia na području Žabljačkih livada. To je novi nalaz ove vrste za Crnu Goru koji rješava dilemu da li je ova kritično ugrožena vrsta iščezla u Crnoj Gori.

Riječ je o vrlo lijepoj i očuvanoj populaciji, ali ograničenog rasprostranjena, jer joj morfologija staništa ne pruža uslove za širenje. Uspostavljanjem monitoringa od strane Nacionalnih parkova Crne Gore, pratiće se stanje populacije, zbog rizika obrastanja staništa i nestajanja vrste i na ovom lokalitetu.

''Marsilea quadrifolia je vodena paprat, izgledom slična četvorolisnoj djetelini. Nastanjuje ustajala plitka i muljevita močvarna staništa. Predstavnik je reliktne flore, iz doba tercijera. Postepeno nestajanje njenih prirodnih staništa čini je rijetkom i ugroženom na području cijele Evrope. Konvencijom o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija), evropskom Direktivom o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore (EU Habitat direktiva An IIb i An IVb) dobija status međunarodno zaštićene biljne vrste'', saopšteno je iz NPCG.

U Crnoj Gori je ranije evidentirana na lokalitetima Plavnica (Rohlena 1942, Černjavski et al. 1949) i Gostilj (Černjavski 1949), dok je Lakušić, 1983. generalno navodi za prostor Skadarskog jezera. U nedostatku novijih podataka, vrsta se po IUCN kriterijumima ugroženosti, vodi kao regionalno iščezla, ili kao kritično ugrožena. Zaštićena je nacionalnim zakonodavstvom i nalazi se na listi predloga za Crvenu knjigu flore Crne Gore.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.