Kolagen neophodan za bolji izgled kože
Ilustracija

Cijelo tijelo drži na okupu

Kolagen neophodan za bolji izgled kože

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu i stvar koja cijelo tijelo drži na okupu. Možemo ga pronaći u kostima, mišićima, koži i tetivama. On tijelu pruža strukturnu podršku, snagu i elastičnost (u kombinaciji s elastinom).

Osim što je esencijalan za zdravlje i izgled kože, ovaj protein je takođe neophodan za smanjenje tipičnih znakova starenja, pirenose Nezavisne.

Riječ je o važnoj komponenti koja doprinosi elastičnosti i sposobnosti smanjenja finih linija i bora. Kolagen je neophodan za učvršćivanje obješene kože, a pomaže i u izjednačavanju njenog tonusa.

Osim što je pravi saveznik u očuvanju besprijekorne kože, neizostavan je za zdrave zglobove i tkiva.

athomefacelift

Donosimo vam pet namirnica koje vam mogu pomoći da povećate proizvodnju ovog proteina u koži i tijelu i da usporite proces starenja.

Bijeli luk

Bijeli luk je dobar izvor sumpora koji je neophodan za proizvodnju kolagena u vašem tijelu. On sadrži i prilično velike količine lipoinske kiseline i taurina, koji su od suštinskog značaja za obnavljanje oštećenih vlakana kolagena. Prilikom spremanja hrane postarajte se da omiljenim jelima dodate i veće količine bijelog luka.

Paradajz

paradajz

Vjerovatno vam je poznato da paradajz sadrži veliku količinu likopena. Ono što vam vjerovatno nije poznato je to da likopen pomaže u borbi protiv kolagenaza. Kolagenaze su, zapravo, enzimi koji uništavaju kolagen u vašem organizmu. Kako biste na najbolji način iskoristili likopen, potrebno je da paradajz konzumirate kuvan.

Povrće zelenih listova

Lisnato zeleno povrće i druge vrste povrća zelene boje poznati su po tome što sadrže mnogobrojne hranjive materije. Pored toga, istraživanja pokazuju da sadrže i agense koji pomažu u proizvodnji kolagena. Špinat, kelj, blitva, brokula i zelena salata samo su neke od njih.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline pomažu vam da imate glatku i elastičnu kožu pa bi bilo dobro da ih redovno unosite putem ishrane. Najbolji izvori su masne vrste ribe (skuša, tunjevina, losos), orasi i sjemenke lana.

orasi

Koristi kolagena po vaše zdravlje

Kolagen pomaže u spriječavanju i liječenju određenih zdravstvenih stanja, kao što su: artritis, srčana oboljenja, oboljenja desni i prerano starenje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.