Pogledajte pametni

Pogledajte pametni "ležeći policajac" koji ima rješenje za sve vozače (VIDEO)

Usporivači saobraćaja poznati kao "ležeći policajci" prepreka su na putu koja tjera na smanjenje brzine kako bi se zaštitili ugroženiji učesnici u saobraćaju.

Problem je što, ako im se ne pristupi s potrebnom dozom opreza, mogu i da dovedu do oštećenja automobila. Ležeći iritiraju i disciplinovane vozače koji raskrsnicama, školama ili gdje su već postavljeni, pristupaju traženom brzinom, ali i motocikliste i bicikliste za koje predstavljaju i opasnost.

Opet, jasno, zavisno od brzine kojom se na njih dolazi. Idealno rješenje je proizvod jedne meksičke kompanije koja nudi ležećeg policajca koji jednako poštuje vozača automobila koliko i ovaj poštuje njega. Naime, riječ je o sistemu koji usporivač drži podignutim ako vozilo koje se ka njemu kreće premašuje dopuštenu brzinu.

U slučaju disciplinovane vožnje, on se spušta ne tjerajući vozača na dodatno usporavanje. Ima šest načina rada koje koristi, pa će prednost ipak dati pješaku kojem je potrebno vrijeme da pređe put i u tom trenutku svojim stajanjem upozorit će vozača na potencijalno opasnu situaciju.

Zatim, kod škola i vrtića ovaj je usporivač podignut samo tokom njihovog radnog vremena, u ostalim trenucima radi na opisan način. Svjetlosna signalizacija postavljenja uz ležećeg obavijestiće vozače u kojem je on položaju.

Pogledajte video:

Avaz

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.