Kineski nobelovac: Kroz crnogorsku književnost upoznajem i njeno srce
Mo Jen

Pismo Bjelopoljcima

Kineski nobelovac: Kroz crnogorsku književnost upoznajem i njeno srce

Posredstvom Kineske Ambasade u Crnoj Gori, Ratkovićeve večeri poezije su uspostavile kontakt sa Udruženjem pisaca Narodne Republike Kine, pa će na 47. Ratkovićevim večerima poezije nastupiti kineski književnici. Poziv je upućen kineskom nobelovcu Mo Jenu.

Nobelovac se zahvalio na pozivu ali, kako je naveo u pismu, zbog obaveza neće moći da prisustvuje manifestaciji. 

"Veoma se radujem pozivu na manifestaciju „Ratkovićeve večeri poezije“, koja je postala festival za sve pjesnike i ljude širom svijeta koji vole poeziju.Do sada nijesam posjetio Vašu zemlju, ali osjećam da se tamo ne bih osjećao kao stranac. Jer čitajući crnogorsku književnost, pejzaž Crne Gore nije jedino što saznajem o Vašoj zemlji, time takođe upoznajem i njeno srce.Literatura jeste najbolji most sporazumijevanja među ljudima, a poezija kao takva je kazivanje i poziv usmjeren čovjekovom srcu. Suštinsko određenje svih nas jeste pjesničko i naša priroda jeste pjesnička, pa je i poezija jezik najrazumljiviji ljudima.Izražavam iskreno žaljenje što zbog obaveza prema svom literarnom angažmanu neću moći da uzmem učešće na „Ratkovićevim večerima poezije“, ali ovim pismom Vam šaljem pozdrave i najtoplije čestitke", naveo je u pismu Mo Jen.

Ratkovićeve večeri poezije od prošle godine imaju državu gosta na Manifestaciji.

Prošle godine je to bila Austrija, iz koje su učestvovala četiri pjesnika.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.