Počinje prva multimedijalna eko manifestacija na Balkanu

Šesti po redu „zeleni“ forum, održaće se u Crnoj Gori od 7. do 11. juna

Počinje prva multimedijalna eko manifestacija na Balkanu

Prva multimedijalna eko manifestacija na Balkanu, Green Culture Forum 2017 (GFC) počeće sjutra raznovrsnim programom u Herceg Novom, Tivtu (Luštica Bay) i Kotoru, kao šesta po redu manifestacija te vrste međusektorske misije Green Culture. Petodnevna manifestacija posvećena održivom razvoju će se odvijati od 7. do 11. juna na teritoriji osam crnogorskih opština, među kojima su i Nikšić, Cetinje, Podgorica, Bar i Ulcinj.

Program će početi u srijedu, 7. juna u Herceg Novom, u dvorani Park u 10 časova, u saradnji sa lokalnom NVO Sinergija, predavanjem Antonija Pušića – Ramba Aamadeusa i Robina Đelatelija Smita direktora Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore.

Kotorski dio festivala biće otvoren istog dana u 14 sati u sali crkve Svetog Pavla, a otvoriće ga Peter Ivanov, svjetski poznati ekspert iz oblasti virtuelnih timova, predavanjem pod nazivom "Kako voditi i motivisati međunarodni ekosistem volonterskih timova koji žele zeleniji i održiviji svijet".

Lokalni domaćin ovog petodnevnog događaja za Kotor je NVO "Naša akcija", uz podršku Javne ustanove “Muzeji Grada Perasta”. "Naša akcija", kao lokalni partner, predstavlja dio manifestacije "Green culture" već par godina.

Istog dana, tivatski segment manifestacije obilježiće svečana ceremonija otvaranja Foruma u novom gradu na Jadranu – Luštica Bay. Manifestacija će se nastaviti predavanjima, koncertima, likovnim performansima, muzičkim, likovnim i dječijim radionicama te praktičnim seminarima izrade solarnih panela, hidrogenskih ćelija i vjetro turbine. Među inovativnim predavanjima je program Leona Artsa, osnivača koncepta „restorana saosjećanja“, te prezentacija „Muzike biljaka“ Italijanke Tigrile Gardenie. Veliko interesovanje vlada za besplatan koncert američkih muzičara Eve Fekete i Fontaine Burnett koji će se održati 9. juna na Adi Bojani od 20 časova.

„Ovo je prvi događaj ovog tipa na Balkanu, koji će okupiti dvadesetak govornika, stručnjaka iz zemlje i svijeta, kako bi tokom pet dana diskutovali o zaštiti životne sredine i njenom odnosu sa drugim oblastima: kulturom, politikom, ekonomijom, biznis sektorom, umjetnošću, naukom, filozofijom. Istovremeno, pod okriljem NVO „KRUG“, u programskom dijelu će učestvovati i brojne relevantne organizacije iz svih krajeva Crne Gore“, saopštila je Vesna Sokolovska Jovićević, kreativna direktorka NVO „Krug“.

Eko pokret zelene kulture donosi u Crnu Goru predavanja, diskusije, prezentacije i izložbe, kao i goste, stručnjake, naučnike iz raznih oblasti, koje povezuje zajednička ideja održivosti i zelenim pristupom. Teme pokrivaju oblast umjetnosti, ali i zelenog biznisa, nauke, filozofije, turizma i graditeljstva.

Autor festivala je britanska nevladina organizacija “Krug” koja je oko zelene ideje okupila izvanrednu grupu istomišljenika iz cijele Evrope i uspostavila saradnju sa velikim brojem renomiranih institucija (Imperial College, British Council, Royal College of Art, Cass Business School), brojnim unverzitetima, ambasadama, međunarodnim i lokalnim organizacijama (jedna od njih je i Fondacija "Princ Nikola Petrović Njegoš") kao i sa vodećim svjetskim inicijativama iz oblasti kulture i održivog razvoja kao što je Julie's Bicycles i Cape Farewell.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.