Klivlend u finalu NBA lige, rekord Lebrona Džejmsa
Foto: yahoo.com

Pobijedili Boston

Klivlend u finalu NBA lige, rekord Lebrona Džejmsa

Košarkaši Klivlenda plasirali su se u veliko finale NBA lige, pošto su noćas u petoj utakmici finala Istočne konferencije pobijedili Boston sa 135:102 i eliminisali ga sa 4:1.

Klivlend će braniti titulu protiv Golden Stejta, koji je sa 4:0 eliminisao San Antonio u finalu Zapada. Kavalirsi i Voriorsi će treću godinu uzastopno igrati za šampionski prsten, prošle godine pobijedio je Klivlend, a 2015. godine uspješniji je bio Golden Stejt, prenosi Beta.

Petu utakmicu u seriji finala Istoka obilježio je najbolji igrač Klivlenda Lebron Džejms koji je postao najbolji strijelac u plej-ofu u istoriji NBA lige. On je sa 5.995 poena pretekao legendarnog Majkla Džordana, koji je postigao 5.987 poena. Džejmsu je to pošlo za rukom na 212 utakmica, a Džordanu na 179 utakmica, od 1985. do 2003. godine.

Džejms je utakmicu završio sa 35 poena, osam skokova, osam asistencija i tri ukradene lopte. Njemu je za rekord trebalo da postigne 28 poena, a "trojkom" u trećoj četvrtini postavio je novi rekord.

"Broj (23) nosim zbog Majka. Zaljubio sam se u košarku zbog njega, zbog svega onoga što je uspio da postigne. Kada gledate Majkla Džordana, to je skoro kao da gledate boga. Nisam mislio da ću moći da budem kao Majkl", rekao je Džejms, koji će sedmu godinu uzastopno igrati u finalu lige.

Džejms je u 11 od 13 utakmica u plej-ofu postigao najmanje 30 poena po utakmici.

Pobjedi Kavalirsa doprinijeli su Kajri Irving sa 24 poena i sedam asistencija i Kevin Lav sa 15 poena i 11 skokova. Klivlend nijednom nije gubio u sinoćnjoj utakmici, a u jednom trenutku imao je i 39 poena prednosti.

Najefikasniji u Bostonu bio je Ejveri Bredli sa 23 poena, Džerald Grin postigao je 14, a Dže Krauder 11 poena i šest skokova.

Trener Bostona Bred Stivens rekao je da je razočaran što ekipa nije prošla u finale.

"Rekao sam momcima da smo napravili dobar rezultat, ali bol je dio puta na kome na kraju želimo da budemo", naveo je on.

Prva finalna utakmica NBA lige na programu je 1. juna.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.