Za organizam najzdraviji hljeb bez žitarica
Ilustracija

Savjet kardiologa

Za organizam najzdraviji hljeb bez žitarica

Američki kardiolog Stiven Gandri smatra da većina vrsta hljeba koje jedemo, nije nikako dobra za naše zdravlje. Kaže da treba da konzumiramo samo hljeb koji nikako ne sadrži žitarice.

U knjizi ''The Plant Paradox'' kardiolog savjetuje da u organizam ne unosimo lektin, teško svarljive proteine, a dodaje da je gluten upravo jedna vrsta lektina, prenosi Radiosarajevo.ba.

U knjizi takođe objašnjava da postoje žitarice koje ne sadrže gluten, poput heljde, zoba, riže, kukuruza, i prosa, no ističe i da sve žitarice sadrže neke druge vrste teško svarljivih proteina.

Kardiolog je istaknuo da i u voću i povrću, posebno mahunarkama, postoje lektini koji u ljudskom organizmu potiču hemijske reakcije koje uzrokuju debljanje, nadutost stomaka i druge zdravstvene probleme.

Stoga, prema savjetu kardiologa, najbolji za konzumiranje je hljeb koji uopšte ne sadrži žitarice, odnosno, hljeb koji ne treba da se diže u procesu pravljenja.

Takav zdravi hljeb treba da se sastoji od usitnjenih sjemenki suncokreta, bundeve, susama, zobenih pahuljica, samljevenih sjemenki lana, oraha, badema, lješnika i malo soli, a priprema se s dvije čaše vode te nekoliko žlica otopljenog kokosova ulja ili maslaca.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.