Upozorenje: Opasan virus koji se munjevito širi,  ažurirajte operativni sistem
Izvor:MJU

Hakeri traže novac za povraćaj podataka

Upozorenje: Opasan virus koji se munjevito širi, ažurirajte operativni sistem

Ministarstvo javne uprave upozorilo je danas sva fizička i pravna lica da je u protekla dva dana aktivan kriptovirus (eng. ransomware) pod imenom “WannaCry”koji se širi ogromnom brzinom i tokom prva dva dana zarazio je preko 170 hiljada uređaja širom svijeta

Kako pojašnjavaju iz tog resora, malver koristi ranjivost Microsoft operativnih Sistema, za koje je Microsoft izdao update u martu 2017.godine (MS17-010).

"Ukoliko redovno ažurirate operativni sistem i već imate instaliran navedeni update, bezbjedni ste od WannaCry malvera. U suprotnom, savjetujemo da što prije ažurirate operativni sistem.Bitno je napomenuti da je Microsoft izdao navedeni update i za operativne sisteme za koje više ne pruža podršku (Windows XP, Vista, Windows 8, Windows Server 2003 i 2008)", navode iz Ministarstva.

Nakon uspješne infekcije, ovaj malver vrši enkripciju korisničkih podataka čime ih čini nedostupnim.

Nakon toga, napadači pokušavaju da iznude novac od korisnika u zamjenu za povraćaj podataka.

"Najčešća metoda širenja ovog malvera je putem zlonamjernih e-mail poruka sa prilogom, koje u sebi nose instalaciju malvera. Aktiviranjem priloga biće aktiviran i zlonamjerni malver. Pored ovog, postoje i druge metode širenja malvera, npr. kroz posjetu zaraženim web sajtovima, tako da treba biti oprezan prilikom surfovanja Internetom.

Ono što je specifično za WannaCry, jeste da kada zarazi jedan uređaj, skenira mrežu i koristi crv (eng.worm) kako bi se replicirao na druge uređaje. Ukoliko dođe do infekcije računara, bitno je isti skinuti sa lokalne mreže ili Interneta, i preduzeti neophodne mjere za uklanjanje malvera, kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije. Ukoliko vršite redovan backup, iskoristiti ga za povraćaj kriptovanih podataka. Ne preporučuje se plaćanje traženog iznosa napadačima", upozaravaju iz MJU.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.