Domaći recept za ljekovit sok od zove
Ilustracija

Ukus proljeća

Domaći recept za ljekovit sok od zove

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu sačuvamo i za naredne mjesece.

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima. Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.

Cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Zova ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit. Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.  

Čaj protiv kašlja

Čaj od suvih cvjetova zove liječi uporan i suv kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i djeci, samo je važno da se prije posavjetujete sa svojim ljekarom. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suvom mjestu i da ih tako suve smrvite u teglu i čuvate za čaj  

Losion za osjetljivu kožu

Losion do zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvijeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procjedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru. Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.  

Sok od zove

Ovo je mjera za otprilike 4 L sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče ‘light’ varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

SASTOJCI ZA SIRUP OD ZOVE:

30 cvjetova zove 3 l vode 4 dkg limuntosa 3 limuna 3 kg šećera

PRIPREMA SOKA OD ZOVE:

Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.   Crna zova, lijek protiv raka Jedan čovjek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lijek od crne zove pomogao da pobijedi rak. Crna zova raste oko rječnih kanala, i daje plod koji podsjeća na borovnice. Plodovi sazrijevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva.

Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, pa redajte naizmjenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha, prenosi Webtribune.rs. Čuvajte teglu na mjestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dvije nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider. Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog lijeka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta prije obroka. Oni koji su koristili ovaj lijek kažu da im se jednom pobijeđen rak nije više vraćao.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.