Ako primjetite ove simptome hitno pođite kod ginekologa
Ilustracija

Savjet za žene

Ako primjetite ove simptome hitno pođite kod ginekologa

Svaka žena trebalo bi strogo da vodi računa o svom intimnom zdravlju. Osim redovnih kontrola, ljekari savjetuju da im se obratite čim osjetite neke od ovih simptoma.

Mnoge žene nisu ni svjesne da imaju policistične jajnike. Pogotovo one koje ne poštuju pravilo da bar jednom godišnje posjete ginekologa. Policistični jajnici su nerijetko povećani i puni su cisti, piše Alo.

Policistični jajnici opisuju se kao "tiha bolest" jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene ni ne znaju da imaju ovaj problem. Ovo su samo neki od znakova koji ukazuju da imate problem sa jajnicima i da bi što prije trebalo da se javite vašem ginekologu.

Neredovne menstruacije

Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan su od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da joj ciklus potpuno izostane. Neredovna menstruacija može da bude i posljedica naglog gubitka ili povećanja kilograma, kao i stresa, ali i poremećaja hormona. Kako god bilo, savjet je da što prije posjetite ginekologa kako biste utvrdili tačan uzrok neredovnog ciklusa.

Otkud mi ove dlačice?

Ukoliko ste primjetili da su dlačice počele da vam rastu na mjesti gdje ranije nisu, isto bi trebalo što prije da se javite ljekaru. Naime, policistični jajnici uzrokuju da pojačano lučimo hormone koje uzrokuju rast dlačica, te malje možemo da primjetimo na bradi, grudima, trbuhu...

Šta mi je sa licem?

Ukoliko ste primjetili da vam se na licu pojavljuju akne i bubuljice, to je isto jedan od znakova da sa jajnicima nešto nije uredu. Policistični jajnici se često manifestuju tako što vam se bubuljice i akne pojavljuju na grudima i vratu.

Ma nisam se ugojila, otkud mi stomak?!

Ukoliko ste počeli da se debljate, pogotovo u predijelu stomaka, a da niste povećali unos hrane znači da vjerovatno imate policistične jajnike. Naime, u ovom slučaju se masno tkivo nakuplja u predijelu trbuh.

Hoću bebu

Već dugo pokušavate da ostanete u drugom stanju, ali vam ne uspijeva... Znajte da su policistični jajnici jedan od najčešćih uzroka neplodnosti. To ne znači da nikad nećete moći da imate djecu, naprotiv, potrebno je samo pravilno liječenje.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.