Evo zašto je dobro jesti mladi luk, posebno zeleni dio
Ilustracija

Evo zašto je dobro jesti mladi luk, posebno zeleni dio

Sezona je mladog luka i zato iskoristite priliku i jedite ga baš svaki dan.

Zeleni dio mladog luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci koji su odlični za naše zdravlje.

Mladi luk je bogat vitaminima i mineralima, i odličan je u zaštiti zdravlja. Ima antibakterijska svojstva i štiti od upala, pomaže kod prehlade, a dobar je i za poboljšanje probave. On je idealno prolećno povrće i sadrži vitamine A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.

Zašto je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Štiti srce - pun je antioksidansa koji štite tijelo od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk održava krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid - štiti od upala i smanjuje rizik od očnih oboljenja. Sadrži dosta vitamina A koji je neohodan za dobar vid. Samo jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti - vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko dva posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava holesterol - Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni dio veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu. Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.

Za ljepšu kožu - pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

Sprečava rak - odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka. Jedno italijansko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je značajno smanjenje rizika od raka kod osoba čija se ishrana bazirala na većim količinama luka.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.