Evo koje namirnice će ubrzati rast vaše kose
Ilustracija

Za dugu i zdravu kosu

Evo koje namirnice će ubrzati rast vaše kose

Pored šampona, maski i redovnog šišanja krajeva potrebna je adekvatna ishrana koja će obezbijediti dovoljno minerala i stimulacije da bi kosa brže rasla.

Losos

Losos u sebi sadrži nezasićene Omega 3 masti koje jačaju folikul dlake i pomaže u bržem rastu. U ovoj vrsti ribe postoji dosta vitamina B12 i gvožđa koji će učiniti vašu kosu kvalitetnijom.

Školjke

Školjke su zlatni rudnik cinka koji će učiniti da vaša kosa ima pirodan sjaj. Ova namirnica nije baš omiljena svakome, ali stručnjacu ističu da ne bi bilo loše s vremena na vrijeme ih konzumirati.

Piletina

Piletina sadrži dosta proteina i direktno utiče na proizvodnju keratina - supstance koja čini 80 posto sadržine dlake. Stručnjaci savjetuju da je pored piletine dobro jesti i ćuretinu.

Jaja

Jaja sadrže sve potrebne elemente koje odgovaraju kosi, između ostalog biotin. Biotin je dodatak hrani koji reguliše gubitak kose. U jajima ima dosta amino-kiselina koja su potrebne kosi.

Bademi

Bademi sadrže vitamin E i aktivno utiču na rast i jačanje dlake. Prema savjetu ljekara na dnevnom nivou treba unositi oko 30 grama badema.

Sjemenke tikve

Tikvino sjeme sadrži vitamine B1, B2, B3 i B4. Utiče na rast dlake i preporučuje se dnevni unos sjemenki, naročito ako imate problem s opadanjem kose.

Sočivo/leća 

Sočivo ili leća je dobro zbog gvožđa. Supa od leće je obavezan dio obroka ukoliko planirate da puštate ili želite da ojačate kosu.

 

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.