Ovo je najzdraviji kolačić na svijetu, a sastoji se samo od dva sastojka
Ilustracija

Ovo je najzdraviji kolačić na svijetu, a sastoji se samo od dva sastojka

Ovaj recept je još jedan dokaz da su najbolje stvari u isto vrijeme i najjednostavnije. Ovaj recept, star više od 6.000 godina, pominje se čak i u Homerovoj "Ilijadi". Poznat je i kao grčki doručak, iako nam, ustvari, dolazi sa područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka.

Danas je poznat pod imenom "pasteli", a pravi se od samo dva sastojka: sjemenki susama i meda. 

Osim što je veoma ukusan, ovaj kolačić je i izuzetno zdrav. Kombinacija zdravog meda i zdravih sjemenki ima brojne prednosti: čisti krv, podiže imunitet i odličan je antioksidans. 

Kombinacija meda i susama sadrži čak 182 elementa korisna za ljudsko zdravlje, a sadrži i veoma veliku koncentraciju antioksidanasa koji sprječavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja. 

Zato, ne treba da čudi što se "pasteli" konzumirao vjekovima, ali je neobično to što se, u savremeno doba, recept negdje zagubio. 

Za "pasteli" vam je potrebno:

-300 grama meda

-300 grama paste od susamovih sjemenki (tahini)

Pastu možete i sami da napravite mljevenjem lagano proprženih (očišćenih) sjemenki susama, sa malo ulja od susama (na šoljicu sjemenki stavite dvije kašičice ulja), u blenderu. Blendirajte dok ne dobijete finu masu. 

Priprema: 

Dobro pomiješajte sastojke, napravite od njih kuglice, uvaljajte ih u sjemenke susama i ostavite u frižideru da se stegnu. 

Jedna kuglica dnevno će vam dati potrebnu energiju, otkloniti napetost, poboljšati krvnu sliku, nahraniti vas i izliječiti.

Index.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.