Američki vojnici vjerovali navigaciji pa zalutali

Američki vojnici vjerovali navigaciji pa zalutali

Američki vojnici iz oklopne brigade raspoređene na zapadu Poljske kao pojačanje istočnog krila NATO toliko su vjerovali satelitskoj navigaciji (GPS) da su u roku od 24 časa čak dva puta, umjesto na autoput za Poznanj, zalutali u mjesto Vžešenj i blokirali njegove tijesne ulice.

Prvi put je, prateći satelitsku navigaciju, američki konvoj od nekoliko borbenih vozila i kamiona zalutao u Vžešenj u ponedjeljak i to u vrijeme popodnevne saobraćajne gužve, kada se stanovnici vraćaju s posla. Konvoj se zaglavio u nekoliko ulica u centru, javlja danas privatna poljska televizija TVN24.

"Saobraćaj je bio zaustavljen jedan sat. Naši policajci ispratili su ih do autoputa, i oni su otišli u pravcu Poznanja i tu se naš posao završio", rekao je Adam Vojćinjski iz lokalne policije.

Nije prošlo ni 24 sata, a američki konovoj se ponovo, vjerujući već drugi put da ih satelitska navigacija vodi na prilaz autoputu, pojavio danas u Vžešnju i ponovo su se teška vozila zaglavila u centru i paralisala saobraćaj, ovog puta u jutarnjem špicu, dok ih policija nije izvukla iz centra.

SAD su kao pojačanje Poljskoj za istocno krilo NATO poslale sredinom januara oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika, 446 tenkova, transportera i haubica i još 900 vozila, međutim od početka ih prati zla sreća zato što su zaboravili da su im u to doba godine na tim geografskim širinama potrebne zimske gume.

Poljske vlasti umirivale su javnost da osim zimskih guma američki i saveznički vojnici neće naići na probleme kao u Njemačkoj kada su prebacivali opremu, a pokazalo se da s teškim vozilima ne mogu da pređu preko nekih mostova na planiranoj trasi.

"Nema problema u komunikaciji sa Amerikancima. Poljska ima specijalne mape sa informacijama kuda mogu da se premeštaju, s podacima koliki teret mogu da izdrže mostovi i s visinama nadvožnjaka", kazao je tada pukovnik Robert Vožnjak odgovoran za smještaj američkih vojnika.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.