U rimsku Fontanu di Trevi turisti ubacili milion i po dolara

Bacajući za sreću, posjetioci hrane sirotinju

U rimsku Fontanu di Trevi turisti ubacili milion i po dolara

Turisti su prošle godine u rimsku Fontanu di Trevi ubacili novčića u vrijednosti 1,5 miliona dolara, objavio je Caritas, dobrotvorna katolička organizacija koja hrani rimsku sirotinju i raspolažena pomenutim novcem.

Nakon godinu dana duge obnove, slavna rimska znamenitost, barokno remek djelo Nikole Salvija iz 18. vijeka, ponovno je otvorena 2015.

Legenda kaže da ako želiš da se vratiš u Rim, moraš da se leđima okreneš fontani, staviš novčić u desnu ruku i baciš ga u vodu preko lijevog ramena.

Ako slučajno ubaciš dva, zaljubićeš se, dok "Tri novčića u fontani" (kako glasi i naziv filma iz 1954. godine), znači da si spreman za brak.

fontana31

Vođeni ovim sujeverjem, turisti svakog dana bacaju hiljade i hiljade kovanica različitih boja i oblika u ogromnu baroknu fontanu di Trevi.

Do uveče ih bude toliko, da bukvalno moraju loptama da ih vade. A u ranim jutarnjim satima, dok turisti spavaju, radnici dolaze i u gumenim čizmama "čiste" fontanu od "zarađenog" blaga.

Voda se zaustavlja na sat vremena, oni lopatama i metlama skupljaju novčiće, da bi ih na kraju odnijeli u džakovima.

Tri najzastupljenije valute izvađene iz fontane su euro, američki dolar i japanski jen.

Kovanice nisu jedno što se može naći na dnu fontane. Kako je saopšteno, prošle godine su pronađena i dvije zubne proteze.

Prema ugovoru sa gradom, rimska biskupija dobija novčiće iz fontane, a sredstva se dalje usmjeravaju za pomoć siromašnima i rad javnih kuhinja.

Uzimanje novčića iz fontane je protivzakonito, ali je jednom spretnom lopovu decenijama polazilo za rukom da ga finansira upravo ova fontana!

Roberto Čerčeleta, poznatili kao D'Artanjan, od 1968. godine pa do 2002., dolazio je šest puta nedeljno do fontane sa velikim magnetom, koji je podsjećao na mač i "sakupljao" plijen.

Policija je znala za njegovu krađu, ali ga nije dugo puštala da se tako finansira.

Kada je D'Artanju iz Rima zbog pritiska javnosti konačno zabranjeno da uzima novac iz fontane, on je posjekao stomak u znak protesta, jer ga lišavaju prihoda. Dok je krvario u vodi, vikao je:

"Nisam uopšte zarađivao tako mnogo. Uostalom, da nisam ja, neko drugi ni pljačkao fontanu!".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.