Vježba za svakoga ko provodi dugo vremena sjedeći, jača leđa i poboljšava držanje
Ilustracija

Vježba za svakoga ko provodi dugo vremena sjedeći, jača leđa i poboljšava držanje

Sve je više onih koji na radnom mjestu neprekidno provode više sati u sjedećem položaju. Zbog toga bi trebalo da pripaze na držanje i leđne mišiće, kako bi izbjegli bolove i kasnije komplikacije.

Vježba u trajanju od 15 minuta istovremeno jača leđa i popravlja držanje, a sve što vam treba je rastegljiva traka za pilates, ističe lični trener Nađa Ferveder.

Omotajte traku oko stuba ili šipke od ograde, a obijema rukama držite po jedan kraj, licem okrenuti ka stubu. Blago savijte koljena, koja treba da budu u širini kukova ili ramena, a ruke su ispružene.

Vezbaf2

Povlačite ruke unazad, kružnim pokretima, kao da veslate. Stežite lopatice prilikom pokreta, a potom vratite ruke u početni položaj. U zavisnosti od toga koliko je zategnuta vaša traka, ponavljajte 30 sekundi. Ponovite pet puta.

RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.