Sjutra će pored Zemlje projuriti  veliki asteroid
Foto: Wikipedia / NASA

Sjutra će pored Zemlje projuriti veliki asteroid

Asteroid imena 2014-JO25, širok otprilike 650 metara, proći će kraj Zemlje u srijedu 19. aprila. Asterorid će se kretati prema u Jupiteru te će od Zemlje biti udaljen 1,8 miliona kilometara, gotovo pet puta dalje od Mjeseca.

NASA tvrdi da nema razloga za brigu jer će asteroid proći dovoljno daleko od Zemlje. No, s obzirom na veličinu samog asteroida ne radi se o "jako velikoj udaljenosti", piše Astronomynow.

Kada bi nas asteroid ovakve veličine udario došlo bi do globalne katastrofe jer bi sam udar oslobodio energiju od 16 100 megatona, što je kao i 1,5 miliona bombi bačenih na Hirošimu.

Asteroid koji je prouzrokovao izumiranje dinosaura bio je pet puta veći od 2014 JO2 asteroida.

Asteroid 2014-JO25 je prije tri godine otkrio britanski astronom Ron Baalke u sklopu programa Catalina Sky Survey u Arizoni kojeg finansira NASA.

Idući put će nam se svemirsko tijelo približiti tek 2027. godine, kada nam se asteroid 199-AN10, širok 800 metara, približi na 380 000 kilometara, što je jednako udaljenosti Zemlje i Mjeseca.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.