I Kosovo ima Ajfelovu kulu: Kopija nikla u selu Janjevo (FOTO)

I Kosovo ima Ajfelovu kulu: Kopija nikla u selu Janjevo (FOTO)

Kopija Ajfelove kule uzdiže se u selu Janjevu u opštini Lipljan na Kosovu.

Mini verzija osvjetljena je kao i francuski original, a smještena je na obali vještačkog jezera Anija u kojem se nalazi brod, objavila je Anadolija, prenosi N1.

Navodi se da je posao oko izgradnje pokrenuo nedavno preminuli Bekim Bislimi, a naslijedio ga je 22-godišnji sin Blerim, koji objašnjava da se krenulo skromno i s ne tako mnogo ambicija.

Porodica Bislimi je prvo zasadila voćnjak, ali kako je, zbog močvarnog zemljišta, bilo neophodno ograditi malo vještačko jezero, rodila se ideja da se izgradi brod u kojem će biti restoran.

20170415205906422123

Blerim Bislimi kaže da je na početku projekta prije pet godina bio predviđen samo brod, u starinskoj formi kakvi su bili za vrijeme pirata.

"Brod je građen baš na ovom mjestu, statičan je, izgrađen je na betonskim stubovima pod vodom, a potom je data i spoljašnja forma prema projektu jedne firme i realizovana je jako dobro. Poslije toga, uređena je i staza za kretanje ljudi", kaže on.

Projekat se postupno širio, a pošle godine izgrađena je i mini Ajfelova kula, koja je visoka 33 metra i umanjena je deset puta u odnosu na original.

Prema riječima Blerima Bislimija, Ajfelova kula simbolizuje ljubav i romantiku, pa mnogi mladi parovi žele da se slikaju upravo pored nje, makar bila ona i kopija.

"Potrudili smo da bude kompletna imitacija, osvjetlili smo je. Malo smo imali problema sa stepenicama, pošto su dimenzije smanjene. Bili smo zamislili da posjetioci mogu da se popnu do vrha, ali smo uvidjeli da postoji opasnost po ljude, pa smo omogućili da se koristi samo prvi sprat", kaže Bislimi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.