Zelena salata prirodni lijek za sve zdravstvene probleme
Ilustracija

Sadrži vrlo važan sastojak

Zelena salata prirodni lijek za sve zdravstvene probleme

Priroda nam je dala lijek za sve zdravstvene probleme, a jedan od njih raste u vašoj blizini i spasiće vas kod nesanice, nervoze, bolova...

To je, vjerovali ili ne, obična zelena salata! 

Zelena salata sadrži najvrijedniji sastojak salate, laktukarij (mliječni sok). Najviše ga ima u korijenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i u "srcu" salate, dakle u onim svjetlijim ili bijelim dijelovima. Taj neškodljivi sastojak djeluje na ublažavanje bola, smirivanje nerava, a djeluje i uspavljujuće.

Stari Rimljani su taj mliječni sok koristili da bi se na suncu zaštitili od opekotina, a listove su stavljali na gnojne rane.

Pored toga, zelena salata jača imunitet, neutrališe želudačnu kiselinu, podstiče rad bubrega i pomaže kod izbacivanja viška tečnosti iz tijela. Takođe, svježi listovi pomažu kod otečenih zglobova i kod raznih upala na koži.

Divlja zelena salata je takođe ljekovita, ali treba je koristiti pažljivo! Ona je fantastična prirodna alternativa tabletama protiv bolova, a čak može da zamijeni neke ljekove za anksioznost.

To je visoka lisnata biljka koja može da ima male žute pupoljke. Ako je isjeckate, primjetićete da u sebi sadrži bijelu tečnost nalik mlijeku. Upravo to mlijeko može da umanji bol. Ali, treba se strogo držati količine navedene u narodnim receptima jer, ako se pretjera, može biti otrovna.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.