Znate li čemu služi poluga na retrovizoru?
Ilustracija

Znate li čemu služi poluga na retrovizoru?

Većina vozača isprobala ju je po danu i ostala zbunjena, jer ona je korisna tek u noćnoj vožnji.

Većina vozača ne zna čemu služi poluga koja se nalazi na gotovo svakom središnjem retrovizoru. Ako ste je koristili po danu, najčešće ste samo primijetili da odjednom skoro ništa ne vidite u retrovizoru ili da gledate krov automobila. No, ako ste je iskoristili tokom noći, dok vam je u retrovizor blještalo dugo svjetlo automobila iza vas, verovatno ste shvatili njenu svrhu.

Središnji retrovizor nije jednostavno ogledalo, već prizmatični klin - ogledalo koje se nalazi iza stakla. Poluga prebacuje između dvije pozicije - u jednoj prizor iza automobila vidimo u ogledalu, a u drugoj vidimo refleksiju u staklu, koje reflektira samo četiri posto vidljive svjetlosti.

Svrha ovakve konfiguracije je zaštita od odbljeska i dugih svjetala tokom noći: prebacivanjem poluge na drugu poziciju za gotovo 96 odsto se smanjuje intenzitet svjetla u retrovizoru, što je dovoljno da prema svjetlima odredite udaljenost vozila iza vas, no nedovoljno da uzrokuje zasljepljenost.

U novijim automobilima ili starijim automobilima više klase, retrovizor umjesto prizmatičnog klina ima fotoreceptore koji detektuju količinu svjetlosti koja dopire u ogledalo, a kada svjetlost pređe određeni nivo, aktivira se elektrohromatski sistem, koji pod prisustvom napona zatamnjuje staklo, tj. čini ga manje refleksivnim.

 

Jutarnji.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.