Razlozi zbog kojih se nekih dana prejedate
Ilustracija

Pronašli smo krivca

Razlozi zbog kojih se nekih dana prejedate

U takvim situacijama, ono za čime naše tijelo najviše žudi su ugljeni hidrati i šećer. Naime, naše tijelo tako traži brz i jednostavan izvor energije, koji će nam pomoći da se osjećamo kao da je imamo.

Uprkos vašem zdravom prehrambenom planu, kojeg ste sebi postavili, na ove dane jednostavno ne znate kako zadovoljiti želju za hranom, bez obzira na to koliko jedete? Znate li zašto se to događa? Mi imamo sve odgovore!

Vaš nezasit apetit tako vrlo lako može biti posljedica nedostatka sna, koji direktno utieče na hormone, koji regulišu glad. Drugim riječima, za prejedanje je najveća vjerovatnost da će se dogoditi onda kada se osjećate umorno.

Bilo da niste dovoljno spavali ili ste spavali loše, ljudsko tijelo proizvodi veće količine grelina, hormona gladi. S druge strane, nivo leptina, hormona koji nam signalizira da smo siti, se spušta. To ostavlja osjećaj gladi, čak i kada nam je hrana zaista nepotrebna.

No, najgori dio priče tek slijedi. U takvim situacijama, ono za čime naše tijelo najviše žudi su ugljeni hidrati i šećer. Naime, naše tijelo tako traži brz i jednostavan izvor energije, koji će nam pomoći da se osjećamo kao da je imamo, a to su upravo ugljeni hidrati i šećer.

Iako će baš uvijek postojati dani kada nećete imati vremena za kvalitetan san, ipak se pokušajte disciplinovati po tom pitanju, jer u pitanju su ne samo vaš izgled, već i vaše zdravlje te produktivnost i raspoloženje.

No, ako se trenutno nalazite u životnom razdoblju, kada je nedostatak sna neizbježan, npr. ako ste novopečena mama ili imate važan projekt koji morate dovršiti, stručnjaci ističu kako treba pametno posezati za hranom.

"Namirnice poput ječma i leblebije su bogate vlaknima i pomažu vam da se osjećate sito, a tu su i kvalitetni proteini u ribi te zdrave masti, koje možete naći u avokadu i orašastim plodovima."

 

Index.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.