Saznajte više o seksu
Ilustracija

Sve što nijeste znali

Saznajte više o seksu

O seksu kao da znamo sve, a opet, svaki put možemo naučiti nešto novo.

Seks može biti divlje i nježno iskustvo, i bojno polje i utočište u kom se osjećamo voljeno. 

Jedna je od najvažnijih pokretačkih sila, ali da li znate sve o njemu?

Seks je bolji od brojanja ovaca

Istraživanje koje je sprovela kompanija Sankcuary Spa pokazalo je da jedna od šest žena nakon seksa bolje spava, a naučnici to potvrđuju i objašnjavaju pojačanim lučenjem hormona oksitocina i smanjenim lučenjem hormona stresa, kortizola, tokom odnosa. Te hormonalne promjene tijelo dovode u opušteno stanje, koje olakšava i ubrzava uspavljivanje. 

To nije sve: tokom seksa se povećava nivo estrogena u ženskom tijelu, a to podstiče REM fazu i osigurava dublji i čvršći san.

Ako želite seks, ne tjerajte dragog da kuva

Muškarci koji pomažu ženama u kućnim poslovima, kao što su peglanje, usisavanje ili pranje sudova, rjeđe vode ljubav, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji American Sociological Review. U istraživanju je učestvovalo 4.500 parova, a rezultat je obeshrabrujući za žene: muškarci koji kod kuće popravljaju i rade tradicionalno muške poslove, lakše i brže se uzbude nego oni koji rade tradicionalno ženske poslove, poput kuvanja, pranja i čišćenja. Imajte to na umu pre nego što od svog partnera zatražite da okači veš ili prebriše prašinu.

Kondomi ne utiču na kvalitet orgazma

Mnogi misle da kondomi smanjuju intenzitet orgazma ili otežavaju njegovo postizanje, ali to nije tačno. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Indijani pokazalo je da je vjerovatnoća da žena doživi orgazam jednaka kad partner koristi kondom i kad ga ne koristi. Štaviše, kondomi mogu pomoći parovima da duže i opuštenije vode ljubav, tvrde autori studije.

Glumi, ne glumi

48 odsto žena je barem jednom u životu odglumilo orgazam, pokazala su istraživanja, a stručnjaci tvrde da za takvo pretvaranje nema razloga: sasvim je normalno da ne postignete orgazam svaki put.

I položaj utiče na orgazam

Što je broj različitih položaja tokom odnosa veći, žene imaju veće šanse da dožive orgazam. Australijski naučnici tražili su od 20.000 osoba oba pola da opišu nedavna erotska iskustva. Ispostavilo se da je tokom odnosa orgazam doživjelo 50 odsto žena. Od žena koje su stimulisane ručno i oralno zadovoljeno je 70 odsto, dok su one kojima je pružena predigra, ručna, oralna stimulacija i na kraju snošaj doživjele vrhunac u 86 odsto slučajeva. Raznolikost položaja i stimulacije nije nimalo uticala na vjerovatnoću postizanja muškog orgazma.

Posao ne godi seksu

Poslovni stres ugrožava seksualni nagon, potvrdila je francuska studija sprovedena na više od 500 žena - 70 odsto ispitanica izjavilo je da im opterećenje poslom ubija libido. A što je libido manji, manje su i šanse za postizanje orgazma. Zato sve (poslovne) stresove ostavite pred vratima spavaće sobe.

3.000 puta je 3.000 puta

Prosječan čovjek, bez obzira na pol, vodi ljubav oko 3.000 puta tokom života, a ljubi se pune dvije nedjelje. Prva nježna i spontana polna iskustva pripadnici oba pola najčešće doživljavaju između 13. i 14. godine života, pokazalo je francusko istraživanje, a u seksualne odnose obično stupaju dvije do četiri godine kasnije. 

Iako o prvom odnosu s roditeljima razgovara samo 16 odsto mladića i 26 odsto djevojaka, za mjesto prvog seksa 30 odsto mladića i 40 odsto djevojaka izabere roditeljski dom.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.