Sve veći broj slučajeva: Rijetki oblik raka napada žene sa implantima
Ilustracija

Sve veći broj slučajeva: Rijetki oblik raka napada žene sa implantima

Vjerovali ili ne, 2015. godine izvedeno je 279 hiljada operacija povećanja grudi, a 2016. godine nešto manje od 300 hiljada. Dakle, žene i dalje vole vještačke grudi i neće ih se tako lako odreći.

Ipak, treba imati na umu da su implanti još 2011. godine dovedeni u direktnu vezu sa rakom u slučaju devet žena, navodi FDA (Food and Drug Administration). 

Smrt devet žena nije izazvao rak dojke već rijetki malignitet u imunom sistemu - anaplatični limfom ćelija. 

Kancer otkrivaju simptomi kao što su kvržice, bol i znojenje. U slučajevima devet ženama kancer je zahvatio tkivo ožiljka koje okružuje implant. Često nije smrtonosan i podložan je liječenju, a do 1. februara ove godine zabilježeno je 300 slučajeva koji se direktno povezuju sa ugradnjom slikona. 

FDA navodi da nema razloga za paniku već da bi žene koje ugrade silikone jednostavno trebalo da budu obazrive i na vrijeme se jave doktoru ukoliko primjete bol ili pojačano znojenje u predijelu grudi. 

Žene koje dobiju limfom i otkriju ga na vrijeme mogu se izliječiti tako što će izvatiti implante, ali nekada nekada je potrebno i započeti intenzivnije liječenje poput hemioterapije.

 

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.