Uskoro društvena mreža za osobe sa smetnjama u razvoju
Ilustracija

Uskoro društvena mreža za osobe sa smetnjama u razvoju

Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju i osobe sa invalidtetom uskoro će dobiti platformu koja će im omogućiti da nesmetano komuniciraju sa korisnicima i volonterima svih dnevnih centara u Crnoj Gori.

 Platforma se razvija u okviru projekta „Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju“, podržanog na konkursu Telenor fondacije. To je prva platforma ove vrste koja je dostupna na našem jeziku, prilagođena svim osobama sa invaliditetom.

Društvenoj mreži biće moguće pristupiti preko aplikacije za mobilne telefone, windows platforme, kao i većine web pretraživača, a na raspolaganju će biti audio, video i tekst opcija za komunikaciju.

„Projekat „Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju” koji je podržala Telenor fondacija je jako značajan, jer doprinosi razvoju socijalne inkluzije i ostvarivanju prava djece i mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. U posljednje vrijeme u Crnoj Gori je dosta je urađeno na uključivanju djece sa smetnjama u razvoju u život zajednice, razvojem inkluzivnog obrazovanja i otvaranjem dnevnih centara kao socijalnih servisa u lokalnim zajednicama. Korišćenjem web platforme razvijaće se socijalne i komunikacione vještine, samostalnost i mogućnost ispunjenijeg i produktivnijeg života. Umrežavanje svih dnevnih centara preko web platforme omogućiće brisanje prostornih granica i ograničenja“, rekla je Svetlana Dujović, direktorica JU Dnevni centar za mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja.

Podsjećamo, projekat Dnevnog centra Pljevlja i Fondacije predviđa umrežavanje svih dnevnih centara u Crnoj Gori, kako korisnika, tako i osoblja i volontera.

Prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 10% populacije ima neku vrstu invaliditeta, dok prema podacima Evropske komisije osobe s invaliditetom čine 15% populacije EU.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.