Saznajte jesu li zdravije zrele ili zelene banane za jelo
Ilustracija

Saznajte jesu li zdravije zrele ili zelene banane za jelo

Zelene banane su uglavnom sačinjene iz skroba koji čini 80 odsto suve težine ovog voća, a njegov najveći dio je otporni skrob koji je zdrav.

Kada zelene banane postanu zrele, skrob se transformiše u šećer i zbog toga su slatke. Međutim, zelene banane nude određene važne prednosti koje ne možemo da dobijemo ako ih jedemo zrele.

Ovo su dravstvene prednosti zelenih banana:

1. Bolja apsorpcija nutrijenata

Najveći dio apsorpcije minerala dešava se u našem malom crijevu. Perktini, koji se nalaze u zelenim bananama, usporavaju kretanje tečnosti u malim crijevima i tako podstiču bolju apsorpciju minerala u krvotok.

2. Regulisanje nivoa šećera

Jedenjem zelenih banana povećavamo osjetljivost tijela na insulin i stabilizujemo nivo šećera u krvi. Takođe, ove banane sadrže vitamin B6 koji pomaže u kontroli glukoze u krvi, posebno kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.

3. Poboljšavaju digestivno zdravlje

Konzumiranjem zelenih banana pomažemo zdravlju dobrih bakterija u stomaku i pospješujemo proizvodnju određenih masnih kisjelina koje su veoma važne za zdravlje našeg digestivnog sistema.

4. Zdravo srce

Ako imate nizak nivo holesterola, zelene banane mogu da spriječe blokiranje kapilara i arterija u srcu jer sadrže kalijum koji takođe pomaže snižavanju visokog krvnog pritiska.

5. Gubitak kilograma

Zelene banane mogu da vam pomognu da izgubite neželjene kilograme. One sadrže otporni skrob koji nas duže čini sitima i pomažu nam da smanjimo unos kalorija. Ova vrsta skroba blokira pretjerano konzumiranje ugljenih hidrata i forsira organizam da koristi masnoće kao izvor energije – a samim tim doprinosi i smanjenju kilograma.

Telegraf.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.