Ne kupuj nedjeljom, ne budi kao loš poslodavac!
Vesko Pejak

Alternativa upozorava da su radnička prava mrtvo slovo na papiru i pozivaju građane

Ne kupuj nedjeljom, ne budi kao loš poslodavac!

Malo ko brine o radnicima u Crnoj Gori. Obespravljeni i u mnogim slučajevima ucjenjivani od strane poslodavca, radnici su danas u pod velikim pritiskom i u svakodmevnom strahu za svoje radno mjesto.

Ako tome dodamo da veliki broj njih radi govovo bez slobodnog dana, lako je zaključiti "kakva prava uživaju zaposleni".  

Alternativa CG pokušava da nešto promijeni na tom polju. Pokrenuli su akciju  "NE KUPUJ NEDJELJOM" koja ne nastala kao reakcija na to da preko 50.000 radnika u Crnoj Gori nema nijedan slobodan dan u radnoj nedjelji. Funkcioner Alternative Vesko Pejak kaže da radnici u uslužnim djelatnostima, trgovini, sekjuriti agencijama, građevinarstvu često rade preko 50 sati nedjeljno. 

"ALTERNATIVA je predlagala da se zakonski uvede neradna nedjelja, da bi olakšali posao kontrolama i omogućili im da zaštite radnike. Pisali smo Skupštini Crne Gore, političkim partijama, Ministarstvu rada i socijalnog staranja... - nijesmo dobili NIJEDAN odgovor. Pisali smo i "prelaznoj Vladi" takođe, ali su se sve naše inicijative završile - ćutanjem. Pametnome je jasno da malo ko brine o radnicima", kaže Pejak za portal Kodex. 

U nemogućnosti da sprovedu ovu namjeru sistemski, Pekak kaže da su odlučili da se obrate građanima/kama Crne Gore. 

"Računamo na to da oni imaju malo više osjećaja jer su i sami radnici. Zbog toga svake subote pozivamo ljude da "NE TRGUJU NEDJELJOM". Sve neophodne kupovine moguće je obaviti subotom. Ili ponedjeljkom", jasan je naš sagovornik. 

Alternativa  podsjeća da u našem Zakonu već postoji obaveza poslodavca da radniku obezbijedi jedan slobodan dan. Međutim, nigdje se ne kaže koji dan. Poslodavci zato kroz "papire" naprave radnicima odmor,, dok ga u stvarnom životu nema. To mnogo otežava posao Inspekciji rada, jer ih je malo, a nemaju instrumente za kažnjavanje (kazne su smiješno male) i nijesu motivisani. 

"Zato pozivamo građane da NE TRGUJU NEDJELJOM! Molimo Vas da ne učestvujete u izrabljivanju radnika. Ne budite kao loši poslodavci, razlikujte se od njih!", poručuje Pejak. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.