Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja: Danas ne radite ovo!
Ilustracija

Da vas ne bi stigla loša sudbina

Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja: Danas ne radite ovo!

Obretenje glave Jovana Krstitelja, koji Srpska pravoslavna crkva obilježava danas, veliki je hrišćanski praznik posvećen čudotvornoj glavi ovog sveca.

Carica Irodijada, žena Irodova, bila je zla i plašila se da će svetitelj da vaskrsne, pa je naredila da se ovom proroku odsiječe glava.

Posebno je vodila računa o tome da mu se tijelo i glava ne sahrane zajedno. Iz tog razloga je Jovanovu glavu zakopala na skrivenom mjestu, duboko u zemlju.

Međutim, njena dvorkinja Jovana nije mogla da trpi da glava božjega čovjeka ostane na takvom mjestu, pa ju je tajno iskopala i odnijela u Jerusalim, gdje je sahranjen na Gori Jeleonskoj.

Car Irod nije znao ništa o svemu tome, pa iz straha od priča da Isus čini čudesa, priznao je da je to Jovan koga je posjekao, a koji je, izgleda ustao iz mrtvih.

Poslije izvjesnog vremena neki znamenit vlastelin povjerovao je u Hrista, ostavio položaj i sujetu svjetsku i zamonašio se.

Kao monah, s imenom Inokentije, živio je na Gori Jeleonskoj baš na onom mjestu gdje je glava Krstiteljeva bila zakopana. Pošto je htio da zida sebi ćeliju, kopao je duboko i nađe zemljani sud i u njemu glavu, za koju je vjerovao da je Krstiteljeva. Poljubio ju je, i zakopao na istom mjestu.

Po Božjem promislu, ta čudotvorna glava kasnije je išla od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vrijeme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vrijeme patrijarha Ignjatija, prenijeta u Carigrad.

Mnoga čudesna iscjeljenja dogodiše se od glave Pretečine. Važno je i interesantno je, da dok bi živ, “Jovan ne učini nijedno znamenje, a njegovim moštima dade se blagodatna čudotvorna moć”.

Ako vjerujete u ove običaje, danas ne smijete da radite nikakve teže poslove. Naročito je rasprostranjeno vjerovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi niti drugi oštri predmeti kako se ne bi povrijeđivale rane nevino stradalog svetitelja.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.